Incendiile din Grecia produc o catastrofă de proporții ”biblice”, mii de hectare de păduri fiind mistuie de flăcări, în timp ce mii de oameni au fost evacuați, iar peste 1000 de pompieri continuă să se lupte cu focul, relatează Euronews și BBC. Premierul grec a vorbit despre ”o vară de coșmar”, insistând că prioritatea este protejarea vieților omenești.

Incendii GreciaFoto: Captura video

UPDATE 12.05Prima misiune a pompierilor români care au plecat în Grecia pentru a sprijini autorităţile elene să stingă incendiile de vegetaţie a început duminică dimineaţă, în zona Spathari, în primă fază fiind prezenţi 35 de subofiţeri care încadrează 6 autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi 2 cisterne.

În ajutorul pompierilor greci au venit echipaje din Ucraina, România, Cipru şi Israel, iar Franţa, Elveţia, Suedia şi Croaţia au trimis de asemenea avioane şi elicoptere de intervenţie.

----

În ultimele 10 zile, peste 56.000 de hectare au fost arse, potrivit datelor furnizate de Sistemul European privind Incendiile de Vegetație, în condițiile în care Grecia se confruntă cu cel mai grav val de căldură din utlimii 30 de ani. Din fericire, numărul victimelor nu a crescut, până acum fiind anunțate două decese și peste 18 răniți.

Autoritățile au avertizat populația că riscul izbucnirii unor noi incendii se menține foarte ridicat în multe regiuni din Grecia, inclusiv zona Atena și Creta. Totuși, duminică dimineața, situația părea că s-a stabilizat în zona Capitalei elene.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a reafirmat că prioritatea guvernului este protejarea vieților omenești.

Zeci de incendii de vegetație au izbucnit în ultimele 24 de ore, cea mai afectată fiind insula Evia, a doua cea mai mare insulă din Peloponez, dar și în zona Arkadia și Olympia.

În Evia, peste 2.000 de persoane au fost evacuate cu feribotul, iar alte 10 nave așteaptă la Pefki, în nordul insulei, gata să intervină pentru evacuarea altor oameni, dacă va fi necesar.

Evia, o imensă insulă muntoasă acoperită de puni care atrage în mod obişnuit turişti greci şi străini, este un coşmar pentru pompieri deoarece relieful este abrupt şi accidentat. Flăcările au cuprins case din satele Ellinika, Vasilika şi Psaropouli, după ce au distrus sute de locuinţe în regiune.

În prezent, sunt active 55 de focare, dintre care cinci majore.