Manifestații ample în toată Franța, unde oamenii au ieșit în stradă pentru a patra sâmbătă consecutiv ca să protesteze față de introducerea permisulul sanitar. Au fost proteste în Paris și alte 150 de orașe, potrivit estimărilor oficiale numărul participanților finnd de ordinul sutelor de mii la nivel național. Poliția a fost mobilizată și ea, numai în Paris fiind în stradă în jur de 3.000 de jandarmi și polițiști.

Protest anti-vaccinare in FrantaFoto: Xose Bouzas / AFP / Profimedia

Protestele vin după ce vineri Curtea Constituțională a dat undă verde legii care prevede vaccinarea obligatorie a anumitor categorii profesionale, dar și pentru permisul sanitar.

În faţa recrudescenţei epidemiei de Covid, care a făcut peste 112.000 de victime în Franţa, permisul sanitar - test Covid negativ recent, dovada vaccinării sau certificatul medical de trecere prin boală - a intrat în vigoare pe 21 iulie pentru a permite accesul în „spaţiile de recreere şi de cultură” în care există mai mult de 50 de persoane.

Deputaţii şi senatorii francezi au votat la finalul a şase zile de dezbateri aprinse extinderea acestui permis începând din 9 august la cafenele, restaurante, trenuri pe linii principale şi curse aeriene interne, precum şi în cazul pacienţilor fără afecţiuni urgente şi al vizitatorilor din unităţile medicale şi căminele pentru vârstnici.

UPDATE 20.00 Final tensionat al manifestațiilor la Paris. Politiștii au folosit gaze lacrimogene și au reținut câteva persoane. Forțele de ordine au fost atacate cu pietre.

UPDATE 18.30 În oraşul Cambrai, din nordul ţării, aproape toate restaurantele şi cafenelele şi-au închis uşile pentru a protesta împotriva cerinţelor privind certificatul de sănătate. ''Nu suntem împotriva vaccinului. Suntem împotriva obligaţiei de a face controale asupra clienţilor noştri'', a declarat managerul unui bar, Laurent Zannier.

Protestatarii îl acuză pe Macron că le calcă în picioare libertăţile şi că îi tratează inegal pe cetăţeni. Preşedintele spune că libertăţile implică responsabilităţi care includ protejarea sănătăţii celorlalţi.

UPDATE 18.24 Manifestanții dansează și scandează într-o piață din Paris

UPDATE 18.18 Manifestanții au pornit în marș prin Paris

Manifestanții sunt încadrați de forțele de poliție.

UPDATE 18.16 Tensiuni la Lyon, în timpul protestelor