Polonia va elimina secția disciplinară pentru judecători, în condițiile în care Curtea Europeană de Justiție a decis că aceasta încalcă normele UE. Anunțul a fost făcut de liderul PiS, vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, care a ținut însă să critice instanța europeană acuzând extinderea jurisdicției dincolo de prevederile Tratatului UE. Declarația vine după ce vineri ministrul Justiției afirma că ”Polonia nu trebuie să rămână în UE cu orice preț”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Curtea Europeană a stabilit că respectiva cameră disciplinară pentru magistrați încalcă independența justiției, iar termenul limită pentru aplicarea hotărârii expiră la 16 august.

În cazul în care Varșovia nu s-ar conforma, riscă amenzi sau blocarea accesului la fondurile europene pentru dezvoltare.

"Vom dizolva Camera Disciplinară așa cum funcționează ea acum și, în acest fel, obiectul disputei va dispărea”, a declarat vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, liderul principalului partid de guvernământ Lege și Justiție (PiS), într-un interviu citat de Reuters.

Kaczynski a mai susținut că reforma justiției, inclusiv o propunere privind modificarea prevederilor legate de această secție, era deja panificată.

În context, el a criticat decizia Curții Europene de Justiție.

"Nu recunosc acest tip de decizii care, în mod cert, merg dincolo de tratate și extind jurisdicția instanțelor UE”, a declarat vicepremierul polonez.

Noile propuneri vor fi înaintate de guvern în septembrie, a mai precizat Kaczynski.

Polonia nu ar trebui să rămână în UE cu orice preț, a declarat ministrul polonez al Justiției Zbigniew Ziobro într-un interviu publicat vineri și citat de Reuters. Declarația vine în contextul în care independența justiției este unul dintre dosarele grele care a generat tensiuni cu Bruxellesul și a atras chiar sancțiuni pentru Varșovia. În acest context, ministrul a acuzat ”șantajul” practicat de UE la adresa Poloniei, pe tema reformelor din justiție.

Ziobro, liderul partidului conservator mai mic din coaliția guvernamentală de la Varșovia-Polonia Unită, este ”arhitectul” măsurilor judiciare are au dus la un conflict cu UE, blocul comunitar acuzând puterea din Polonia că subminează independența instanțelor.

Comisia Europeană a cerut Poloniei să implementeze decizia Curții privind desființarea camerei disciplinare pentru judecători. Ca urmare, joi, șeful Curții Supreme din Polonia a dispus suspendarea parțială a camerei. Reuters menționeză că actuala coaliție din Polonia, Dreapta Unită, este divizată atunci când vine vorba despre modul în care ar trebui să răspundă față de ultimatumul dat de CE.