Membrii familiilor victimelor atacurilor de la 11 septembrie se opun participării preşedintelui Joe Biden la evenimentele comemorative dacă acesta nu va declasifica documente guvernamentale despre care ei susţin că vor arăta că liderii saudiţi au sprijinit atacurile, relatează Reuters.

11 septembrie, New York, 2001Foto: Agerpres/AP

Membrii familiilor victimelor, cărora li s-au alăturat salvatori şi supravieţuitori ai atacului, au dat publicităţii o scrisoare în contextul în care evenimentele comemorative la împlinirea a 20 de ani de la tragedie se apropie, cerându-i lui Biden să nu participe la acestea dacă nu dă publicităţii documentele solicitate.

"După 20 de ani pur şi simplu nu există niciun motiv - nici invocarea nejustificată a securităţii naţionale nici altele - pentru a păstra această informaţie secretă", se menţionează în scrisoare.

"Dar dacă preşedintele Biden îşi reneagă angajamentul şi este de partea guvernului saudit, vom fi obligaţi să ne împotrivim public oricărei participări a administraţiei sale la orice ceremonie comemorativă a atacurilor de la 11 septembrie", se mai precizează în textul citat.

În total, circa 1.700 de persoane direct afectate de atacurile de la 11 septembrie au semnat scrisoarea, potrivit Agerpres.