​Administraţia Biden se pregăteşte să ceară tuturor străinilor care vizitează Statele Unite să fie vaccinaţi complet împotriva Covid-19, în cadrul unei eventuale ridicări a restricţiilor care interzic majorităţii străinilor să intre în ţară, a declarat un oficial al Casei Albe, transmite Reuters.

Joe BidenFoto: Michael Reynolds-Pool Via Cnp / Zuma Press / Profimedia Images

Casa Albă doreşte să redeschidă călătoriile, ceea ce ar stimula afacerile pentru industria aeriană şi turistică, dar nu este pregătită să ridice imediat restricţiile din cauza creşterii numărului de cazuri de Covid-19 şi a prevalenţei variantei Delta, care este extrem de transmisibilă, a declarat oficialul.

Administraţia Biden are grupuri de lucru inter-agenţii care lucrează ”pentru a avea un nou sistem pregătit pentru momentul în care putem redeschide călătoriile”, a spus oficialul, adăugând că planul include ”o abordare pe etape care, în timp, va însemna, cu excepţii limitate, că cetăţenii străini care călătoresc la Statele Unite (din toate ţările) trebuie să fie complet vaccinaţi".

Restricţiile extraordinare de călătorie din SUA au fost impuse pentru prima dată Chinei, în ianuarie 2020, pentru a preveni răspândirea Covid-19. Pe listă au fost adăugate ulterior numeroase alte ţări, cel mai recent India, în luna mai.

Comentariile oficialului sunt cel mai puternic semnal de până acum că administraţia de la Casa Albă vede o cale spre derularea acestor restricţii. Oficialul a adăugat că ”grupurile de lucru dezvoltă o politică şi un proces de planificare pentru a fi pregătite pentru momentul potrivit pentru trecerea la acest nou sistem”.

Unele ţări, inclusiv Canada şi Regatul Unit, relaxează sau ridică restricţiile pentru ca americanii vaccinaţi să călătorească. Casa Albă a purtat discuţii cu companiile aeriene şi alte persoane despre modul în care ar implementa o politică de a solicita vaccinarea pentru vizitatorii străini.

Administraţia trebuie, de asemenea, să răspundă la alte întrebări, inclusiv ce dovezi de vaccinare ar accepta şi dacă Statele Unite ar accepta vaccinurile pe care unele ţări le folosesc, dar care nu au fost încă autorizate de autorităţile de reglementare din SUA.

În prezent, Statele Unite interzic accesul în ţară a majorităţii cetăţenilor non-SUA care în ultimele 14 zile au fost în Regatul Unit, cele 26 de naţiuni Schengen din Europa fără controale la frontieră, Irlanda, China, India, Africa de Sud, Iran şi Brazilia. (Sursa: News.ro)