Preşedintele francez Emmanuel Macron a confirmat joi că guvernul său se pregăteşte pentru introducerea celei de a treia doze de vaccin împotriva COVID pentru "cei mai în vârstă şi mai vulnerabili", în septembrie, "la începerea anului şcolar", relatează AFP şi Reuters.

"Da, va fi nevoie, după toate probabilităţile, de o a treia doză, nu pentru toată lumea imediat, dar în orice caz pentru cei mai în vârstă şi cei mai vulnerabili, în acest stadiu, dar învăţăm cu fiecare etapă", a explicat Macron într-o nouă înregistrare video realizată ca un selfie de la Fort Brégançon (sud), reşedinţa de vară a şefilor de stat francezi.

Macron anunţase deja în 12 iulie o campanie de rapel la cele două doze de ser, la începutul anului şcolar, pentru cei mai vulnerabili, la fel ca alte ţări, cum este cazul Israelului.

La începutul lunii august, Germania a anunţat că va propune de la 1 septembrie administrarea unei a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru categoriile de persoane în vârstă şi cele vulnerabile, precum şi pentru persoanele care nu au primit un vaccin ARN mesager.

În Franţa, categoriile exacte de persoane cărora li se va propune a treia doză de la 1 septembrie vor fi stabilite "săptămâna viitoare", a anunțat marţi Ministerul Sănătăţii. În prezent, a treia doză este recomandată numai persoanelor cu imunitate deficitară, precum şi celor care au primit un transplant.

De luni, Macron postează pe reţelele de social media, în special pe Instagram şi TikTok, în vogă în rândul tinerilor, explicaţii cu iz pedagogic despre vaccin, în contextul în care în câteva zile urmează să fie aplicat un permis de sănătate obligatoriu, care va fi extins la noi locuri publice, inclusiv cafenele şi restaurante. Legea privind introducea permisului obligatoriu de sănătate se află în dezbatere la Consiliul constituţional, al cărui verdict este aşteptat în decursul zilei.