Mexic a intentat miercuri un proces în fața instanței federale din Boston, nord-estul Statelor Unite, împotriva marilor producători de arme din SUA, a declarat miercuri ministrul mexican de externe Marcelo Ebrard denunțând un „comerț ilicit” pe teritoriul mexican care provoacă „daune directe” țării, potrivit AFP.

Impuscaturi scoala MexicFoto: Hotnews

"Suntem încrezători în calitatea legală a ceea ce prezentăm, vom pleda cu toată seriozitatea necesară. Vom câștiga acest caz și vom reuși să reducem drastic traficul ilicit de arme în Mexic", a adăugat Ebrard în cadrul unei conferințe de presă.

Printre companiile acuzate de Mexic se numără Smith & Wesson, Beretta, Colt, Glock, Century Arms, Ruger și Barrett, care produc mai mult de 68% din cele peste jumătate de milion de arme introduse prin contrabandă în Mexic în fiecare an, potrivit informațiilor conținute în plângerea mexicană.

Ebrard a spus că nu există niciun precedent pentru guvernul mexican „să participe la o dispută de această natură” într-o curte americană și că măsura a fost aprobată de președintele Andrés Manuel López Obrador.

Ministrul de externe a explicat că procesul vizează ca producătorii să compenseze guvernul mexican pentru prejudiciile cauzate de „practicile lor neglijențe”.

Plângerea solicită, de asemenea, măsuri pentru „monitorizarea și alinierea” producătorilor și distribuitorilor de arme.

Ebrard chiar a acuzat producătorii americani că dezvoltă tipuri de arme special destinate traficanților mexicani de droguri.

"Pentru aceasta sunt făcute aceste arme: să fie cumpărate. Au mai multă valoare, au o altă estetică și sunt folosite diferit", a explicat ministrul afacerilor externe.

Traficul ilegal de arme se află în centrul relațiilor bilaterale dintre Mexic și vecinul său american, care este principala piață a puternicelor carteluri de droguri.

Peste 17.000 de crime în Mexic în 2019 au implicat utilizarea armelor importate ilegal din Statele Unite, potrivit datelor guvernului mexican.