O mănăstire și mai multe sate au fost înconjurate de flăcări miercuri pe insula Evia, la 200 km de Atena, în cel mai violent dintre cele patruzeci de incendii care au lovit Grecia sub efectul unor valuri de căldură excepționale, potrivit AFP.

Incendiile de vegetatie au mistuit suburbiile din nordul AteneiFoto: Intime News-Athena Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia

Flăcările uriașe venite din pădure și vizibile din mare au vorbit de la sine despre virulența dezastrului care părea de necontrolat, potrivit pompierilor, din cauza terenului accidentat și a lipsei de vizibilitate.

În timp ce douăsprezece sate și cătune amenințate au fost evacuate, trei călugări au refuzat să părăsească mănăstirea Sfântul David, situată în vârful unui munte lângă Rovies, în nordul Eubei, au precizat poliția și pompierii.

"Flăcările au o înălțime de 30 până la 40 de metri și înconjoară mănăstirea. Ne sufocăm de fum", a declarat un călugăr agenției de știri grecești ANA prin telefon.

„Îi vom evacua cu forța” în caz de pericol pentru viața lor, a declarat un polițist pentru AFP.

Autoritățile au chemat locuitorii din Rovies și din satele din apropiere să-și părăsească casele și să se adune pe plajă, potrivit ANA.

Aproximativ 85 de persoane s-au adunat pe plajă miercuri după-amiază și au fost evacuate de poliția portuară, care a pus la dispoziție cinci bărci.

Trei pompieri au fost răniți ușor în timp ce luptau împotriva flăcărilor, au spus autoritățile.

„Imposibil de intervenit” pentru stingerea mai multor incendii

O sută de pompieri, ajutați de două elicoptere și patru bombardiere cu apă, au fost mobilizate pentru a lupta împotriva acestui incendiu, al cărui front a fost estimat la aproximativ douăzeci de kilometri, potrivit protecției civile.

Dar „suntem complet incapabili să intervenim pe cale aeriană sau pe cale terestră”, a declarat vice-guvernatorul regiunii, Dimitris Vourdanos. "Există două fronturi principale care sunt scăpate de sub control și alte câteva mai mici", a declarat el pentru Kathimerini.

Primarii din două localități au denunțat lipsa resurselor. "Îndemnăm autoritățile să consolideze forțele aeriene și terestre pentru a nu risca vieți umane", a declarat pentru ANA Giorgos Tsapourniotis, primarul Limni.

"Nu au fost utilizate mijloace aeriene pentru stingerea incendiului", a argumentat Argyris Liaskos, viceprimar al orașului Mantoudiou. "Cel puțin 150 de case au ars", a spus el pentru Skai TV.

Sub efectul unei canicule excepționale, cu temperaturi de peste 40 de grade, Grecia a fost prada a aproximativ patruzeci de incendii miercuri, potrivit ministrului adjunct al Protecției Civile Nikos Hardalias.