Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat miercuri asigurarea protecţiei militanţilor belaruşi exilaţi în ţara sa, după moartea suspectă a unui opozant găsit spânzurat la Kiev, pe fondul amplificării represiunii politice în Belarus, relatează AFP, Reuters și Agerpres.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

"Fiecare belarus care poate deveni ţinta criminalilor din cauza poziţiei sale politice publice trebuie să obţină o protecţie specială", a declarat Zelenski, citat într-un comunicat al preşedinţiei.

"Această decizie a fost luată după obţinerea de către forţele de ordine a unor informaţii privind posibile riscuri pentru mai mulţi militanţi belaruşi", a mai precizat preşedinţia într-un comunicat.

Autorităţile ucrainene "au stabilit deja lista belaruşilor" vizaţi şi le-au furnizat măsuri de protecţie suplimentare, se adaugă în comunicat, fără a menţiona alte detalii.

Directorul unei ONG care îi ajuta pe opozanţii regimului belarus care au fugit în Ucraina, Vitali Şişov, de 25 de ani, a fost găsit spânzurat marţi într-un parc din Kiev.

Organizaţia sa a denunţat un asasinat orchestrat de Minsk. Poliţia ucraineană a deschis o anchetă pentru crimă premeditată, dar nu exclude nici o sinucidere.