​Forțe sprijinite de Iran ar fi preluat controlul unui tanc petrolier în Golful Persic în largul costelor Emiratelor Arabe Unite, au declarat Reuters trei surse din domeniul securității maritime, după ce agenția de comerț maritim a Marii Britanii a raportat o posibilă deturnare în zonă marți.

Asphalt PrincessFoto: vesselfinder.com

UPDATE 09.47 Cei care deturnaseră nava au plecat de la bordul acesteia, iar vasul este în siguranță, a informat agenția maritimă comercială britanică.

Iranul a negat că ar fi implicat, Abolfazl Shekarchi, purtător de cuvânt al forțelor armate iraniene denunțând informațiile privind incidentele maritime și deturnările din zona Golfului drept ”un tip de război psihologic și pregătire a noi accese de aventurism”.

Două dintre sursele Reuters au identificat nava sechestrată drept tanker-ul transportator de asfalt/bitum Asphalt Princess, sub pavilion panamez, ce se întrepta spre Strâmtoarea Ormuz, calea prin care trec circa o cincime din exporturile petroliere maritime din lume.

Ministerul britanic de externe a spus că ”investighează de urgență” un incident privind un vas în largul Emiratelor Arabe Unite, iar SUA au anunțat că sunt îngrijorate de informații și le analizează.

O sursă americană a spus că Statele Unite iau în considerare repoziționarea cel puțin a unei nave în apropierea Asphalt Princess pentru a vedea ce se întâmplă.

Tensiunile mocnesc în regiune după atacul de săptămâna trecută asupra unei nave administrate de o firmă israeliană, în atac fiind uciși un marinar român și unul britanic.

Citește și: