Atacul hackerilor care a lovit regiunea Lazio a început prin „virusarea laptopului unui angajat aflat în telemuncă”, a declarat marţi consilierul pentru Sănătate al regiunii Lazio, Alessio D'Amato, intervievat de Italian Tech, scrie La Repubblica, citată de Rador.

Vaccinare coronavirus ItaliaFoto: Davide Pischettola/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Au lovit într-un moment delicat, într-un moment de muncă la distanţă, când nivelul atenției este redus. La nivel de ţară trebuie să facem un pas înainte" pe probleme de securitate cibernetică, a adăugat comisarul. Celălalt element nou apărut astăzi este acela că „a fost și criptat backupul datelor, iar acesta este cel mai grav element. Datele nu au fost violate, dar au fost blocate”, după cum a confirmat D'Amato. Consilierul pentru sănătate din Lazio nu și-a ascuns îngrijorarea pentru ceea ce se întâmplă în aceste ore: "Suntem în război, ca în cazul unui bombardament. Există clădiri care stau în picioare și cele care s-au prăbușit", a spus el.

Cert este că „atacul puternic” menționat de consilierul de sănătate Lazio a dus la oprirea calculatoarelor şi la întârzierea campaniei de vaccinare, a cărei viteză a fost garantată și prin adoptarea procedurilor IT. La 60 de ore de la primul atac, site-urile continuă să fie inaccesibile.

Și mai există o altă certitudine: o companie mare despre care se zvonise că nu ar fi străină atacului, și anume Engineering, a difuzat un comunicat prin care exclude orice legătură cu ceea ce s-a întâmplat în regiunea Lazio.

"Deocamdată nu există nicio cerere de răscumpărare, însă trebuie să lăsăm investigațiile să-și urmeze cursul", a declarat Nunzia Ciardi, directorul poliției poștale și de comunicații la ItalianTech. Între timp, procuratura investighează pentru "acces neautorizat la sistemul informatic și tentativă de extorcare".

"Am văzut știrile despre atacul hackerilor asupra portalului de sănătate din regiunea Lazio. Comisia ia foarte în serios această problemă", a declarat Sonya Gospodinova, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. "Ne-am angajat să avem o rețea sigură și de încredere pentru cetățeni și întreprinderi, ceea ce înseamnă să avem un spațiu rezistent care să fie sigur împotriva atacurilor cibernetice. În special pentru sectoare strategice precum energia, transportul, sănătatea și serviciile naționale".

Între timp şi o veste bună: potrivit lui D'Amato, toate ineficiențele vor fi rezolvate în termen de trei zile. Însă problema rămâne, iar securitatea datelor, toate datele și în special datele de sănătate, reprezintă o problemă care ar trebui abordată odată pentru totdeauna și nu numai atunci când există o situație de urgență.