Uniunea Europeană şi NATO au condamnat marţi atacul asupra petrolierului Mercer Street, în Marea Oman, soldat cu moartea unui român şi a unui britanic, imputat Iranului de către Statele Unite, iar Bruxellesul îndeamnă la ”evitarea oricărei acţiuni care ar prejudicia pacea şi stabilitatea în regiune”, relatează AFP.

Mercer StreetFoto: vesselfinder.com

"Condamnăm acest atac. Luăm act de evaluările făcute de Statele Unite, Regatul Unit și Israel și facem apel la evitarea oricărei acțiuni care ar aduce prejudicii păcii și stabilității din regiune", a declarat Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a șefului diplomației europene Josep Borrell.

Statele Unite au ameninţat luni cu un ”răspuns colectiv” împreună cu aliaţii lor împotriva Iranului, acuzat de faptul că a planificat atacul aupra petrolierului care a fost ţinta unor drone, potrivit Washingtonului, care deţine nave în regiune.

”Circumstanţele acestui atac trebuie clarificate”, a subliniat ea.

”Această acţiune este contrară liberăţii navigaţiei şi este inacceptabilă”, a denunţat ea.

NATO a ”condamnat puternic atacul mortal” și a exprimat condoleanțe României și Regatului Unit pentru pierderile pe care le-au suferit.

”Libertatea de navigație este vitală pentru toți aliații NATO și trebuie menținută în conformitate cu dreptul internațional. Regatul Unit, Statele Unite și România au ajuns la concluzia că Iranul este foarte probabil responsabil pentru acest incident. Aliații rămân îngrijorați de acțiunile destabilizatoare ale Iranului în regiune și solicită Teheranului să își respecte obligațiile internaționale”, a declaratun purtător de cuvânt al Alianței.

Nerevendicat, atacul de joi asupra petrolierului Mercer Street, operat de Zodiac Maritime, s-a soldat cu decesul a doi membri ai echipajului , un român şi un britanic.

Autoritățile iraniene au negat orice legătură cu atacul. "Republica Islamică Iran nu va ezita să-și protejeze securitatea și interesele naționale", a avertizat luni purtătorul de cuvânt al afacerilor externe iraniene, Saïd Khatibzadeh.

Citește și: