Ministerul de externe israelian a criticat luni decizia Uniunii Europene de a-l trimite pe diplomatul Enrique More la ceremonia de învestire a noului președinte iranian Ebrahim Raisi la doar câteva zile după atacul asupra navei Mercer Street, relatează Euractiv.

Ebrahim Raisi, presedintele IranuluiFoto: Mohammed ABED/ AFP/ Profimedia Images

Decizia este „de neînțeles și dă dovadă de proastă judecată”, afirmă un comunicat remis de ministerul de externe al Israelului.

Participarea reprezentantului UE la ceremonie va avea loc săptămâna aceasta, la doar câteva zile după atacul asupra navei Mercer Street pe care Israelului, Marea Britanie și SUA l-au atribuit Teheranului.

Două persoane, un marinar britanic și comandantul român al vasului, și-au pierdut viața în urma atacului.

Nava este administrată de Zodiac Maritime, companie deținută de un miliardar israelian.

Noul președinte iranian Ebrahim Raisi, un ultraconservator, a a fost validat marţi de ayatollahul Khamenei în funcţia de preşedinte al țării.

„În conformitate cu alegerea poporului, îl consacru pe înţeleptul, neobositul, experimentatul şi popularul Ebrahim Raisi ca preşedinte al Republicii Islamice Iran”, a scris ayatollahul într-un decret citit de şeful său de cabinet.

Raisi urmează să depună jurământul în fața parlamentului de la Teheran joi, zi în care își va prezenta și membrii cabinetului.

Pe același subiect: