Cinci protestatari Black Lives Matter care pretind că le-au fost încălcate drepturile constituționale după ce le-a fost interzis accesul în zona Capitoliului din Iowa vor fi compensați de autorități după ce au dat în judecată statul, relatează Insider.

Manifestatii in MinneapolisFoto: Chandan KHANNA / AFP / Profimedia

Comisia de Apeluri a statului a votat în unanimitate propunerea de a ajunge la o înțelegere amiabilă, aceasta recomandând ca Jalesha Johnson, Louise Bequeaith, Haley Jo Dikkers, Brad Penna, și Brandi Ramus să primească fiecare 5.000 de dolari.

Avocații lor vor primi de asemenea 45.000 de dolari, potrivit Associated Press.

Poliția din Des Moines, capitala Iowa, a arestat pe 1 iulie 2020 17 protestatari, printre care cei 5 care au dat în judecată autoritățile, în apropierea Capitoliului acestui stat din zona de Midwest a SUA.

Protestatarii au primit ulterior scrisori oficiale prin care au fost notificați că li se interzice accesul în zona Capitoliului timp de un an.

Universitatea ACLU din Iowa a anunțat în luna decembrie a anului trecut că a demarat acțiunea în instanță în numele celor 5 protestatari pentru a anula interdicția și obține despăgubiri.

O instanță federală a decis că statul nu poate impune interdicția deoarece aceasta încalcă drepturile garantate de primul amendament al Constituției SUA care stipulează că legislativul nu va adopta legi care să restrângă sau interzică dreptul la libertatea de întrunire.

De asemenea, reprezentanții statului Iowa au fost de acord să anuleze toate interdicțiile similare în vigoare.

Citește și: