Șeful unei organizaţii neguvernamentale, cu sediul la Kiev, ce acorda ajutor persoanelor care fugeau din calea persecuţiilor din Belarus, dat dispărut cu o zi în urmă, a fost găsit spânzurat marţi într-un parc din Kiev, a indicat poliţia ucraineană, care a deschis o anchetă pentru ”crimă cu premeditare”, relatează AFP, Reuters şi BBC.

Vitali Sisov (sursa: twitter)Foto: Hotnews

UPDATE 13.16 Vestea morții activistului Vitali Șișov i-a scos pe oameni în stradă.

Mai multe persoane s-au adunat în fața ambasadei Belarus în Ucraina pentru a-i aduce un omagiu activistului belarus care trăia în exil, în Kiev, relatează Reuters.

----

El ieşise luni dimineaţă din casă să facă jogging şi nu s-a mai întors. Poliţia a deschis o anchetă penală privind crimă cu premeditare, dar a declarat că va investiga toate pistele, inclusiv crimă camuflată în sinucidere.

"Cetăţeanul belarus Vitali Şişov, dispărut la Kiev ieri (luni), a fost găsit spânzurat astăzi într-un parc din Kiev, în apropiere de locuinţa sa", au precizat forţele de ordine într-un comunicat.

Poliţiştii au ridicat de la faţa locului telefonul mobil şi efectele personale ale lui Şişov.

Apeluri suspecte

De asemenea, poliția i-a rugat pe toți cei care l-au cunoscut să ia legătura cu anchetatorii pentru a furniza informații legate de ultimele săptămâni din viața lui Șișov, despre starea sa psihică, dar și despre posibile amenințări cu moartea.

Apropiații săi au spus că a plecat luni dimineața să alerge. Potrivit acestora, mai multe apeluri au fost efectuate de pe telefonul său mobil, însă de fiecare dată când răspundeau, telefonul era închis brusc.

Colegii săi au încercat să investigheze cazul pe cont propriu, mergând să-l caute prin pădurile unde obișnuia să facă jogging.

Organizaţia belarusă de apărare a drepturilor omului Viasna a indicat pe Telegram că, potrivit unuia dintre amicii lui Şişov, acesta din urmă fusese deja urmărit de 'necunoscuţi' în timpul alergărilor sale de dimineaţă.

Organizaţia condusă de Şişov - 'Casa belarusă' din Ucraina - le acordă ajutor cetăţenilor belaruşi şi tuturor celor care au avut de suferit în urma acţiunilor represive ale regimului Aleksandr Lukaşenko, indică Unian.

Incidentul de la Tokyo

Acest ONG îi ajută să-şi legalizeze şederea în Ucraina, să-şi căute un loc de muncă şi o locuinţă, organizează manifestaţii paşnice în sprijinul eliberării persoanelor arestate în Belarus după mişcarea de contestare din toamna trecută, când opoziţia susţinută de pături largi ale populaţiei a contestat alegerea lui Lukaşenko pentru al şaselea mandat prezidenţial. Mulţi belaruşi au fugit din ţara lor, adeseori în Ucraina,

Polonia şi Lituania, pe fondul represiunii brutale împotriva oricărei disidenţe în această fostă republică sovietică, situată între Rusia şi UE, condusă cu o mână de fier din 1994 de către preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

Cazul lui Vitali Şişov intervine la scurt timp după incidentul de la Jocurile olimpice de la Tokyo cu atleta belarusă Kristina Tsimanuskaia, care a spus că a fost constrânsă să se retragă din competiţie şi ameninţată cu repatrierea forţată pentru critici formulate la adresa federaţiei pe reţelele de socializare.

Atleta de 24 de ani s-a refugiat la Ambasada Poloniei, unde a obţinut o viză umanitară. Mişcarea de contestare de după alegerile prezidenţiale din august trecut în Belarus a fost înăbuşită prin arestări în masă, exiluri forţate ale opozanţilor, precum şi prin interzicerea de către regim a numeroase organizaţii neguvernamentale şi media independente, potrivit AFP. (Surse: AFP, Reuters, BBC, Agerpres)

Știre actualizată