​Papa Francisc intenționează să se întâlnească cu minoritatea romă a Slovaciei atunci când va vizita țara luna viitoare, a declarat luni un arhiepiscop într-o declarație care marchează ziua comemorării holocaustului romilor, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În timpul șederii sale în Slovacia, în perioada 12-15 septembrie, suveranul pontif va întâlni comunitatea de romi din zona de cartierelor sărace din Lunik IX, un ~pustiu urban~ din orașul Kosice (sud).

„Papa Francisc este conștient de problemele minorităților și a acceptat întâlnirea programată pentru Lunik IX”, a declarat Bernard Bober, Arhiepiscopul Kosice.

"Poate fi un nou început pentru cooperarea majorității cu minoritatea", a adăugat el.

Aproape 20% din aproximativ 400.000 de romi slovaci trăiesc în sărăcie profundă în peste 600 de mahalale, în principal în sudul și estul acestei țări, cu 5,4 milioane de locuitori.

Oficialul guvernamental responsabil pentru problemele romilor, Andrea Buckova, a declarat luni că este necesar să le reamintim generațiilor mai tinere că rasismul și discursurile de ură nu au loc în societate.

"Din păcate, discriminarea persistă în Slovacia, pe măsură ce stereotipurile și prejudecățile împotriva romilor se adâncesc, ceea ce a fost confirmat de mai multe sondaje și experiențe individuale", a spus ea.

Ziua comemorării holocaustului romilor marchează evenimentele din 2-3 august 1944, când aproape 3.000 de romi, majoritatea femei, copii și vârstnici, au fost uciși în lagărul de exterminare nazist german de la Auschwitz-Birkenau.