Guvernul britanic l–a convocat luni pe ambasadorul Iranului la Londra pentru explicații legate de atacul asupra vasului Mercer Street care s-a soldat cu moartea comandantului navei, cetățean român, și a unui marinar britanic. Anunțul vine după ce în cursul dimineții de luni, Bucureștiul anunțase că l-a convocat pe șeful misiunii diplomatice pentru a cere de urgență explicații.

Mercer StreetFoto: vesselfinder.com

Potrivit BBC, ministerul britanic de externe a precizat că ambasadorul Mohsen Baharvand a fost informat că ”Iranul trebuie să înceteze imediat acțiunile care riscă să pună în pericol pacea și securitatea internațională„.

MAE britanic a mai precizat că navele maritime trebuie să aibă posibilitatea de a circula liber potrivit normelor internaționale. Marea Britanie și SUA au acuzat de duminică Teheranul că se află în spatele atacului.

România a condamnat cu fermitate atacul ”inacceptabil” cu dronă comis asupra vasului ”Mercer Street”, care s-a soldat cu pierderea vieţii comandantului navei, cetăţean român. MAE român a transmis luni dimineață că Bucureștiul solicită explicații din partea autorităților iraniene, ”fără întârziere”, ambasadorul Republicii Islamice Iran fiind convocat de urgenţă la minister.

”Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaţionali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat şi, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicaţii de către autorităţile iraniene, fără întârziere, şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă, alături de partenerii săi internaţionali, pentru un răspuns adecvat", se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti a fost convocat de urgenţă la MAE român în acest scop, anunţă MAE.

Ministerul reiterează că "atacul împotriva unei ţinte civile, care a produs pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale importante, nu are nicio justificare şi trebuie condamnat ferm la nivel internaţional".

Potrivit comunicatului, pentru a identifica măsurile de răspuns cele mai potrivite, MAE continuă coordonarea cu aliaţii şi partenerii României.

"MAE este alături de familiile şi apropiaţii victimelor de pe vasul 'Mercer Street' şi oferă tot sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetăţeanului român decedat", se mai arată în comunicatul citat.

SUA "sunt sigure că Iran a comis atacul criminal" asupra unui petrolier operat de un miliardar israelian în Marea Omanului, a anunţat, duminică, secretarul de stat Antony Blinken, alăturându-se Israelului şi Regatului Unit, a relatat AFP.

Iranul a respins acuzaţiile potrivit cărora s-ar afla la originea atacului comis săptămâna aceasta în largul coastelor Omanului împotriva unui petrolier administrat de filiala britanică a companiei Zodiac Maritime, care este deţinută de omul de afaceri israelian Eyal Ofer (locul 197 în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la 11,3 miliarde de dolari).

Joi, petrolierul "Mercer Street" a fost ţinta unui atac cu dronă în Marea Omanului. Atacul s-a soldat cu doi morţi, un britanic care lucra pentru societatea de securitate Ambrey, şi un membru al echipajului român, potrivit armatorului Zodiac Maritime, o societate internaţională cu sediul la Londra aflată în proprietatea lui Eyal Ofer.