Un influencer nigerian cunoscut pentru etalarea stilului său de viață extravagant pe platformele social media a pledat vinovat în Statele Unite pentru spălarea de bani, relatează Insider.

HotNews.roFoto: Hotnews

Procurorii americani l-au acuzat pe Ramon Abbas, ce folosește numele de utilizator „hushpuppi” pe Instagram, că a obținut peste 24 de milioane de dolari din înșelăciuni.

Bărbatul în vârstă de 37 de ani a fost arestat în Dubai, unde trăia, după ce a fost găsit de FBI.

Agenții federali americani s-au folosit de contul de Instagram cu 2,5 milioane de urmăritori al lui Abbas pentru a-l găsi pe bărbat. Acesta posta cu regularitate imagini cu mașini de lux, avioane private și haine create de designeri celebri.

Bărbatul a fost expulzat în SUA de către Dubai, țară cu care Washingtonul nu are acord de extrădare, la cererea părții americane, potrivit BBC. Bărbatul a pledat vinovat de acuzațiile aduse într-o instanță din statul California.

Influencerul a fost pus sub acuzare alături de alte două persoane din Statele Unite și alte trei despre care se crede că sunt în Africa. Procurorii americani acuză grupul infracțional de fraudă informatică, spălare de bani și furt de identitate în formă agravată.

În una din înșelăciunile sale Abbas a încercat să fure 1,1 milioane de dolari de la un om de afaceri care dorea să finanțeze construirea unei noi școli în Qatar.

„Inculpații sunt suspectați de falsificarea finanțării unei școli din Qatar prin pretinderea că sunt angajați bancari și crearea unui site fals ca parte a unei scheme care a inclus și mituirea unui oficial străin”, afirmă procuroarea americană Tracy L. Wilkinson.

Aceasta a adăugat că Abbas „a jucat un rol semnificativ în schemă” și „și-a finanțat stilul de viață luxos prin spălarea veniturilor ilicite generate de infractori”.

Abbas a fost descris de către unul dintre directorii adjuncți ai FBI-ului drept „unul dintre cei mai notorii spălători de bani din lume”. Acesta a adăugat că inculparea sa reprezintă „o lovitură crucială dată acestei rețele internaționale”.