Peste 2.800 de deţinuţi condamnaţi pentru infracţiuni sau contravenţii urmează să beneficieze de graţiere sau reducere a pedepsei în Iran cu ocazia unor sărbători musulmane, a anunţat sâmbătă o sursă oficială, citată de France Presse.

Ali KhameneiFoto: Khamenei.ir

Ghidul suprem iranian, Ali Khamenei, „a acceptat să acorde graţiere sau comutarea pedepselor pentru 2.825 de condamnaţi” de către diferite instanţe iraniene, se arată într-un comunicat publicat pe website-ul său, scrie Agerpres.

Măsura a fost luată cu ocazia Eid al-Adha (Ghorban în persană, sărbătoarea sacrificiului celebrată în acest an la 21 iulie în Iran) şi Ghadir, una dintre cele mai importante pentru musulmanii şiiţi, sărbătorită joi.

Ghidul suprem acordă în fiecare an mai multe graţieri colective cu ocazia celor mai mari sărbători religioase sau naţionale, la propunerea şefului autorităţii judiciare.

La sfârşitul lunii iunie, Khamenei a graţiat sau a redus condamnarea a peste 5.000 de deţinuţi cu ocazia unei sărbători şiite, religie de stat în Iran din secolul al XVI-lea.