Un tribunal federal american a dispus confiscarea unui petrolier suspectat de faptul că efectuează livrări în Coreea de Nord - M/T Courageous -, care încalcă astfel sancţiunile impuse de către Statele Unite Phenianului, relatează AFP și News.ro.

Petrolierul CourageousFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Petrolierul M/T Courageous ar fi efectuat transferuri de produse petroliere către nave care navigau sub pavilion nord-coreean şi ar fi efectuat livrări în portul Nampo, în Coreea de Nord, a acuzat vineri, într-un comunicat, Departamentul american al Justiţiei, care citează documente judiciare depuse la dosar.

Prin această hotărâre, pronunţată de către un judecător federal de la New York, de confiscare a navei, Guvernul american a devenit proprietarul acestui petrolier, cu o capacitate de 2.734 de tone.

Fostul proprietar şi operatorul petrolierului - un cetăţean al Singapore, pe nume Kwek Kee Seng - este căutat, în continuare, de către autorităţile americane, cu privire la complicitate.

”Kwek şi complicii săi sunt implicaţi într-un vast sistem de evitare a sancţiunilor Statelor Unite şi ONU prin folosirea unor nave asupra cărora deţin controlul, cu care transportă în mod clandestin carburant către Coreea de Nord, furnizând astfel o resursă esenţială Guvernului nord-coreean”, denunţă Departamentul american al Justiţiei.

M/T Courageous ar fi fost cumpărat cu dolari americani, prin bănci americane, ”fără ca acestea să ştie”, precizează departamentul.

Cambodgia, unde era ancorat M/T Courageous, a sechestrat nava în martie 2020, la cererea Statelor Unite.

Economia Coreei de Nord este afectată de ani de zile de multiple sancţiuni internaţionale impuse Phenianului ca represalii faţă de programele militare nord-coreene nuclear şi balistic, interzise de către comunitatea internaţională.

La sfârşitul lui iunie, Reprezentantul Special american pentru Coreea de Nod a îndemnat membrii Consiliului de Securitate al ONU să aplice în mod strict rezoluţiile impuse Phenianului, menite să limiteze importurile nord-coreene de petrol şi exporturile de cărbune, textile şi peşte.