​Milioane de familii americane, care nu au putut să-și plătească chiria de luni de zile din cauza crizei, riscă să fie evacuate din casele lor de sâmbătă, deoarece moratoriul care le-a protejat expiră azi, potrivit AFP.

Casa executata silit in SUAFoto: Jake Wyman / Alamy / Profimedia images

Reprezentanții aleși ai Camerei Reprezentanților nu au reușit vineri să voteze acordarea de timp suplimentar chiriașilor aflați în dificultate. Cu toate acestea, există o urgență, mai ales că varianta Delta determină din nou să impulsioneze pandemia de Covid-19.

O comisie parlamentară propusese să meargă până la 31 decembrie, dar sprijinul nu a fost suficient, inclusiv în rândurile democraților. Apoi, până la 18 octombrie, a fost ultima variantă oferită discuției.

"Din păcate, niciun republican nu susține această măsură. (...) Este extrem de dezamăgitor faptul că republicanii din Cameră și Senat au refuzat să lucreze cu noi în această chestiune", s-a lamentat vineri seara președintele democrat al Camerei, Nancy Pelosi.

O sursă din Congres a declarat pentru AFP că ideea este departe de a fi unanimă în rândurile democraților. "Aceasta este o problemă de sănătate publică", a declarat Karine Jean-Pierre, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Reprezentanții aleși ai Camerei Reprezentanților sunt acum în vacanță până la sfârșitul lunii august și vor fi urmăriți de senatori o săptămână mai târziu, eliminând orice speranță a unui acord rapid.

Peste 10 milioane de oameni au rămas în urma plăților chiriei

Și aproximativ 3,6 milioane de chiriași estimează că riscă să fie evacuați în termen de două luni, potrivit unui studiu al Biroului de Statistică (recensământ) realizat la începutul lunii iulie cu 51 de milioane de chiriași.

Președintele Joe Biden a cerut joi Congresului să prelungească acest moratoriu. Dar criticii se adună, iar mulți îi reproșează că a așteptat până în ultimul moment.

"Suntem la trei zile de la sfârșitul moratorului neconstituțional asupra evacuărilor din CDC și care este soluția președintelui Biden? Vinați Curtea și solicitați Congresului să o remedieze", s-a plâns vicepreședintele republican al Comisiei Financiare din Camera Reprezentanților, Patrick McHenry. El a subliniat că membrii republicani ai acestei comisii au stabilit un text pentru a putea prelungi moratoriul, dar nu au primit răspuns.

Ajutor financiar blocat

Această suspendare a evacuărilor a fost pusă în aplicare în septembrie 2020 de Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), principala agenție de sănătate publică din Statele Unite, apoi extinsă de mai multe ori.

„Menținerea oamenilor acasă și în afara locurilor aglomerate sau a locurilor de adunare - cum ar fi adăposturile pentru cei fără casă - prin prevenirea evacuărilor este un pas cheie pentru a contribui la stoparea răspândirii Covid-19”, justifică CDC pe site-ul lor.

Dar o decizie a Curții Supreme din iunie prevede că reînnoirea va trebui adoptată de Congres și nu mai poate fi decisă de CDC.