NASA nu a încălcat reglementările în vigoare alegând SpaceX pentru construcția viitorului său modul de aterizare pe Lună, a declarat vineri garantul contractelor publice americane, respingând astfel pretențiile concurenților Blue Origin și Dynetics, potrivit AFP.

Racheta SpaceXFoto: Hotnews

Proiectul de construcție a sistemului de aterizare cu echipaj (HLS), estimat la 2,9 miliarde de dolari, a fost atribuit în aprilie companiei lui Elon Musk. Însă alegerea a fost contestată de concurenți, care au considerat că procesul de evaluare al NASA a fost nedrept și au susținut că agenția spațială ar fi trebuit să numească câțiva câștigători.

Cu toate acestea, organismul Congresului responsabil cu auditul conturilor publice (GAO) a subliniat că, în cererea inițială de proiecte a NASA, „și-a rezervat dreptul de a desemna câțiva câștigători, un singur câștigător sau niciun câștigător”, adăugând că a acționat în conformitate cu nivelurile de finanțare.

Anunțul GAO este în special o lovitură pentru Blue Origin, a cărei ofertă a fost considerată cea mai puternică după SpaceX.

Fondatorul Blue Origin, miliardarul Jeff Bezos, a dezvaluit săptămâna aceasta o scrisoare deschisă către NASA, oferind o reducere de cel puțin două miliarde de dolari pentru ca agenția să-și reconsidere alegerea.

Blue Origin a reacționat vineri la anunțul GAO, spunând că agenția nu a putut aborda „problemele de bază” ale hotărârii inițiale, din cauza adjudecării sale limitate.

"Vom continua să facem eforturi pentru a exista doi furnizori imediați, deoarece suntem convinși că aceasta este soluția potrivită", a spus un purtător de cuvânt.

"Programul HLS are nevoie mai degrabă de concurență acum decât în ​​viitor - este cea mai bună soluție pentru NASA și cea mai bună soluție pentru țara noastră", a adăugat compania.

De la eșecul la licitație, Blue Origin a condus un lobby frenetic pentru a anula decizia, ceea ce a determinat Senatul SUA să adopte un proiect de lege care să accepte alocarea de 10 miliarde de dolari pentru proiect.