Un vast incendiu forestier, cel mai amre din ultimii 50 de ani, a devastat peste 300 de hectare în cinci zile într-o vale din nord-vestul Finlandei, după un început de vară neobișnuit de cald în țara nordică, potrivit AFP.

Incendii in FinlandaFoto: YouTube

Incendiul, care a izbucnit luni la aproximativ 25 de kilometri sud de portul Kalajoki din Golful Botniei, s-a calmat vineri, în parte din cauza ploilor din zonă, dar nu este încă pe deplin controlat, potrivit autorităților.

"Încă arde, dar focul nu mai avansează dincolo de o suprafață limitată de 300 de hectare, al cărui perimetru este de opt kilometri", a declarat pentru AFP șeful de operațiuni al pompierilor, Jarmo Haapanen.

"Va dura cel puțin o săptămână, sau chiar două sau trei, pentru a reuși să îl stingem complet", a spus el.

Au fost mobilizate aproximativ 250 de persoane, inclusiv militari și tehnică militară, precum și patru elicoptere, dar nu a fost necesară nici o evacuare în această zonă slab populată, la aproximativ 500 km nord de Helsinki.

Deși este încă relativ mic în comparație cu focurile uriașe care au devastat Siberia sau Canada în această vară, focul este cel mai mare din Finlanda de la un incendiu din 1971, spun experții.

„Cel din 1971 avea 1.600 de hectare”, a spus Haapanen.

Nu se cunoaște cauza exactă a incendiului, a spus el. Dar pădurile sunt uscate după un iunie și iulie neobișnuit de calde în Finlanda, unde temperaturile au trecut peste 30 de grade în mai multe zone.

În țările nordice, incendiile forestiere au fost rare și sub control pentru o lungă perioadă de timp, dar incendiile dramatice din Suedia din vara anului 2018 (aproape 20.000 de hectare de fum) au dezvăluit vulnerabilitatea crescândă a Europei de Nord.