Un preot catolic a declanșat un val de indignare în Canada după ce a acuzat victimele abuzurilor sexuale ce au avut loc în școlile rezidențiale pentru indigeni că mint pentru a obține mai mulți bani în instanță, relatează The Washington Post.

Preotul catolic canadian Rheal ForestFoto: Captura video

Comentariile au fost făcute de preotul Rhéal Forest de la parohia St. Emile din Manitoba în timpul unei predici pe care a ținut-o pe 10 iulie.

„Dacă voiau mai mulți bani (...) trebuiau uneori să mintă - să mintă că au fost abuzați sexual și, uite, încă 50.000 de dolari”, a afirmat Forest.

„E cam greu să nu minți când ești sărac”, a continuat acesta, adăugând că toți indigenii pe care i-a cunoscut în timpul celor 22 de ani în care a lucrat în nordul țării erau fani ai școlilor rezidențiale.

Acesta a acuzat apoi mass-media că a inventat și exacerbat poveștile legate de abuzurile din școlile rezidențiale.

Forest a admis că „puțini” indigeni au fost tratați prost, susținând însă că abuzurile sexuale au fost comise de paznicii de noapte, nu de preoți și călugărițe.

Comisia Canadiană pentru Adevăr și Reconciliere, înființată în 2008 pentru a investiga abuzurile din școlile rezidențiale și impactul acestora asupra comunității indigene, a afirmat în raportul său final publicat în 2015 că „peste 40 de condamnări au fost pronunțate împotriva unor foști angajați ai școlilor rezidențiale care au abuzat sexual sau fizic elevii”.

Până în data de 31 ianuarie a anului respectiv au fost înaintate 37.951 de cereri pentru primirea de daune ca urmare a abuzurilor suferite în școlile rezidențiale.

„Opinii dezgustătoare”

Într-o altă predică Forest a relatat că a trecut pe lângă o biserică locală care a fost vandalizată cu cuvintele „Salvați copiii”, afirmând că i-ar plăcea să sperie vandalii cu un foc de armă și îi împuște dacă nu fug.

„Dacă aș avea o pușcă noaptea și i-aș vedea, 'Boom!', doar pentru a-i speria și dacă nu fug, îi împușc”, a spus acesta râzând în timpul unei predici susținute pe 18 iulie, adăugând apoi că „dar asta nu ar ajuta, este un lucru rău să faci asta, aș merge să am o discuție cu ei”.

Un purtător de cuvânt al arhidiecezei catolice din Manitoba și arhiepiscopul Albert LeGatt și-au cerut scuze pentru comentarii și au anunțat că înregistrările video cu predicile respective au fost date jos de pe pagina de Facebook a instituției.

De asemenea arhidieceza i-a interzis preotului să predice și să predea în public, purtătorul de cuvânt afirmând că aceasta „se disociază complet” de comentariile lui Forest.

Comentariile au declanșat un val de indignare în Canada în contextul în care țara încă este profund marcată de descoperirea a sute de schelete de copii indigeni îngropate la fostele școli rezidențiale conduse de Biserica Catolică.

Kyle Mason, un lider indigen și fost pastor, a declarat că a fost surprins că „cineva din [Biserica Catolică] poate fi atât de rupt de lume și depășit de vremuri și să aibe opinii atât de dezgustătoare”.