Stația Spațială Internațională a fost scăpată temporar de sub control joi din cauză că propulsoarele cu jet ale modulului rusesc s-au pornit din neglijență la câteva ore după ce acesta se cuplase la ISS, potrivit oficialilor NASA citați de Reuters.

Modulul rusesc Nauka andocand la ISSFoto: Handout / AFP / Profimedia

Cele 7 persoane de la bordul stației - doi cosmonauți ruși, trei astronauți NASA, un japonez și un francez de la Agenția Spațială Europeană - nu au fost niciun moment în pericol, potrivit NASA și agenției rusești de presă RIA.

Dar defecțiunea a obligat NASA să amâne cel puțin până pe 3 august zborul capsulei CST-100 Starliner al Boeing, o mult așteptată călătorie către stația spațială. Starliner-ul era programat să plece vineri, purtat de o rachetă Atlas V, de la Centrul Spațial Kennedy din Florida.

Incidentul de joi a început la aproximativ 3 ore după ce modulul multifuncțional Nauka s-a cuplat la ISS, în timp ce controlorii misiunii din Moscova efectuau proceduri de ”reconfigurare” post-cuplare.

Jeturile propulsoare ale modulului s-au pornit în mod inexplicabil, provocând ieșirea întregii stații din zborul său orbital de la circa 400 kilometri altitudine, directorul de zbor al misiunii declarând starea de ”urgență a vehiculului spațial”, au spus oficiali NASA.

Deriva stației spațiale a fost detectată mai întâi de la sol, fiind urmată - 15 minute mai târziu - de ”pierderea controlului altitudinii”, ce a durat peste 45 de minute, a spus Joel Montalbano, manager al programului spațial al NASA.

Stația spațială, salvată de motoarele altui modul

Echipele de control al zborului de la sol au reușit să refacă orientarea ISS prin activarea propulsoarelor altui modul de pe Spația Spațială.

Efortul de recâștigare a controlului stației a fost o bătălie unul la unul între cele două module, au spus specialiști NASA de la Centrul Spațial Johnson din Houston, potrivit RIA.

La momentul cel mai grav al incidentului, stația ieșea din aliniament cu jumătate de grad pe secundă, a declarat Montalbano într-o conferință de presă. Până la urmă, motoarele Nauka au fost oprite, stația spațială a fost stabilizată, iar orientarea acesteia a fost restabilită.

Comunicarea cu echipajul a fost pierdută timp de câteva minute în timpul incidentului, dar NASA spune că acesta nu a fost în pericol imediat.

Dacă situația ar fi devenit atât de periculoasă încât să fie nevoie de evacuare, echipajul ar fi putut scăpa cu capsula SpaceX ce încă este ”parcată” acolo și este menită să joace rolul de ”barcă de salvare” în caz de nevoie, a spus Steve Stich de la NASA.

Oficiali ai programului spațial american au declarat că încă nu știu ce a mers greșit la modulul Nauka al agenției spațiale rusești Roscosmos.

După lansarea, săptămâna trecută, de la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan, modulul a dat mai multe erori ce au provocat îngrijorări privind procedura de cuplare la ISS. Roscosmos susține că problemele au apărut din cauză că motoarele Nauka au funcțioant cu combustibil rezidual, potrivit TASS.