Un incendiu a devastat joi un depozit al Cinematecii braziliene din Sao Paulo care conţinea aproximativ 2.000 de copii de filme, un incident considerat de cineaşti ca "o tragedie anunţată" după ceea ce au denunţat drept aberaţiile politicii culturale a guvernului Bolsonaro, notează AFP și Agerpres.

Incendiu Sao PaoloFoto: captura tv

Timp de peste două ore, aproximativ cincizeci de pompieri s-au luptat cu flăcările care au distrus o mare parte din clădire, potrivit imaginilor difuzate la televiziune. Incendiul a izbucnit la ora locală 18.00 (21.00 GMT), în timpul unei operaţiuni de întreţinere a instalaţiei de aer condiţionat, au spus pompierii, precizând că au fost distruse cel puţin două săli de film şi una care conţinea arhive.

Răspândirea rapidă a incendiului a fost cauzată de filmele pe peliculă de acetat de celuloză, un material extrem de inflamabil, potrivit presei locale.

Clădirea incendiată nu este sediul Cinematecii, care se află într-un alt cartier din Sao Paulo.

În depozit erau copii ale filmelor, multe dintre ele rare şi uneori în stare mai bună decât originalele, potrivit specialiştilor.

În ultimii ani, patru incendii şi o inundaţie au afectat diverse clădiri ale acestei instituţii culturale, fondată în 1940.

Regizori, artişti şi angajaţi au denunţat luni de zile politica de "destructurare" a Cinematecii de către guvernul preşedintelui de extremă-dreaptă Jair Bolsonaro.

În iulie 2020, ministerul public din statul Sao Paulo a lansat o acţiune în justiţie împotriva guvernului federal pentru "abandonarea" Cinematecii, punând în cauză în special eliminarea resurselor financiare. Luna următoare, instituţia a încetat să funcţioneze şi 41 de funcţionari au demisionat.

În luna aprilie a acestui an, un "Manifest al lucrătorilor Cinematecii braziliene" a avertizat cu privire la "riscul unui incendiu", din cauza lipsei de îngrijire pentru "materiale, echipament, baze de date şi clădiri".

Incendiul de joi a fost "o tragedie anunţată", a declarat criticul de cinema Lauro Escorel pentru canalul Globonews.

Regizorul Kléber Mendonça a denunţat la începutul lunii iulie la Cannes, într-un interviu pentru AFP, "sabotarea sistemului de sprijinire a culturii" şi închiderea Cinematecii. "Parcă ţara nu mai are album de familie. Nu este doar un loc de depozitare. Este un loc viu, cu memoria ţării", a spus regizorul lungmetrajelor Aquarius şi Bacurau.