Liderii din Serbia, Macedonia de Nord şi Albania au ajuns joi la Skopje la un acord ca din 2023 controalele la graniţele dintre cele trei ţări să fie complet eliminate, informează dpa şi HINA, potrivit Agerpres.

Aleksandar VucicFoto: Agerpres

Premierul albanez Edi Rama a subliniat, la întâlnirea cu omologul său nord-macedonean Zoran Zaev şi preşedintele sârb Aleksandar Vucic, că acordul va ajuta cele trei state să-şi realizeze obiectivul suprem de aderare la Uniunea Europeană.

"Nu avem niciun motiv să ne întoarcem spatele în interiorul propriilor noastre graniţe. Astăzi, începem să facem în regiunea noastră ceea ce vom face mâine în UE", a declarat Rama.

"Dacă depăşim deficienţele administrative, din 1 ianuarie 2023 între ţările noastre nu vor mai exista frontiere. Nimeni nu ne va opri de la Belgrad la Tirana", a spus la rândul său preşedinte sârb.

Cei trei lideri sperau ca acordul să fie semnat şi de Kosovo şi Bosnia-Herţegovina, dar acestea au refuzat să participe. Premierul kosovar Albin Kurti, care anul trecut şi-a exprimat preocuparea că Belgradul intenţionează crearea unei "a patra Iugoslavii", a reiterat joi că ţara sa nu doreşte să ia parte la acord.

Reuniunea de la Skopje a reprezentat pasul următor al aşa-zisei iniţiative "Mini-Schengen", lansată în octombrie 2019 la Novi Sad. Iniţiativa a fost redenumită joi "Balcanii deschişi".

La reuniune au luat parte şi sute de antreprenori, evenimentul fiind organizat în comun de camerele de comerţ ale celor trei ţări.

Politicienii şi-au semnalat de asemenea intenţia de a-şi deschide reciproc pieţele muncii, de a facilita comerţul trilateral şi de a coopera în ce priveşte managementul dezastrelor.