Un exemplar rar din prima ediţie a cărţii „Harry Potter şi Piatra Filozofală/ Harry Potter and the Philosopher's Stone” scrisă de JK Rowling a fost vândut la o licitaţie din Marea Britanie pentru 80.000 de lire sterline, potrivit News.

J.K. RowlingFoto: Captura YouTube

Exemplarul, aflat în stare „excepţională”, este unul dintre cele 500 de copii apărute în format cartonat, imprimate în 1997. El a fost cumpărat dintr-o librărie din Nottingham.

Pe pagina unde sunt trecute drepturile de autor, scriitoarea este creditată simplu „Joanne Rowling".

Casa de licitaţii Tennants din Leyburn (North Yorkshire) a estimat că volumul ar putea fi vândut pentru 20.000 - 30.000 de lire sterline.

Tennants a spus că 300 de exemplare au fost trimise la librării, iar multe au fost pierdute sau distruse.

Acest volum a fost achiziţionat la scurt timp după lansare. El a fost adjudecat miercuri pentru unul dintre cele mai mari preţuri realizate vreodată de o lucrare a lui JK Rowling.

Un exemplar din prima ediţie cu semnătura autoarei a fost vândut anul trecut la Edinburgh pentru 125.000 de lire sterline, stabilind un record european.

În decembrie 2020, o copie similară a fost adjudecată contra sumei de 68.000 de lire sterline, în Staffordshire.

Prima carte „Harry Potter” care spune povestea unui tânăr vrăjitor a fost urmată de şase romane de aventuri. Cărţile s-au bucurat de un succes enorm la nivel mondial, fiind adaptate pentru marile ecrane, dar şi pentru scenă.