În baza unei legi care nu a mai fost invocată de la moartea lui Stalin, conversațiile a peste 100 de protestatari și politicieni de opoziție care au participat la demonstrațiile masive din 2020 împotriva guvernului fostului prim-ministru bulgar Boiko Borisov, relatează Euractiv.

​Boiko Borisov si sefa sa de cabinet Denitsa Zheleva, la summitul UEFoto: consilium.europa.eu

Informația a fost dezvăluită de ministrul interimar al internelor de la Sofia, Boiko Rașkov, în timpul unei audieri a comisiei parlamentare înființate pentru a investiga cazul.

Potrivit informațiilor puse la dispoziția parlamentului, conversațiile a cel puțin 123 de cetățeni bulgari au fost monitorizate la cererea unui birou specializat al parchetului din Bulgaria și cu aprobare din partea unei instanțe speciae.

Autoritățile au obținut aprobarea de a realiza interceptările după ce au demarat o anchetă privind o posibilă „lovitură de stat” plănuită de protestatari pentru înlăturarea lui Borisov de la putere.

Investigația a fost demarată de către un departament special al parchetului bulgar care în mod normal anchetează doar infracțiuni extrem de grave astfel că protestarii au putut fi supravegheați de serviciile secrete de la Sofia.

Anteriorul caz de „lovitură de stat” instrumentat de parchetul bulgar datează din 1953, investigația fiind demarată după moartea liderului sovietic Iosif Stalin.

Maia Manolova, lidera grupului parlamentar „Ridică-te Bulgaria”, a anunțat miercuri că întregul sediu al partidului ei, inclusiv secretarele, a fost monitorizat în vara lui 2020 după ce membrii formațiunii au participat la protestele împotriva lui Borisov și a fostului procuror general, Ivan Gheșev.

Parchetul bulgar afirmă că interceptările au fost realizate în baza legii și cu aprobare din partea instanței. Gheșev a refuzat să ofere declarații cu privire la caz și să apară în fața comisiei parlamentare care investighează acuzațiile.

Borisov în schimb a descris în mod repetat protestele predominant pașnice drept o tentativă de lovitură de stat.

Fostul procuror general Ivan Gheșev și-a dat demisia după ce a fost acuzat că parchetul bulgar a realizat numeroase interceptări în favoarea fostului partid de guvernământ GERB, formațiunea condusă de Boiko Borisov.