Doi foști angajați albi ai unei cunoscute firme de publicitate din Marea Britanie au câștigat un proces de discriminare pe bază de sex după ce au fost concediați în urma unor comentarii făcute de o directoare care a amenințat că va „anihila” prezența bărbaților albi privilegiați în firmă, relatează Insider.

Egalitate de genFoto: Luismicss / Alamy / Profimedia Images

Jo Wallace, o directoare de creație la firma de publicitate J. Walter Thompson (JWT) din Londra, a declarat în 2018 în timpul unei întâlniri de tip town hall cu angajații companiei că:

„Unul din lucrurile cu care suntem cu toții de acord că reputația JWT ca fiind plină de bărbați albi, privilegiați, trebuie anihilată”.

Wallace fusese angajată pentru a schimba imaginea companiei.

În urma întâlnirii respective Chas Bayfield, un bărbat alb trecut de 50 de ani, i-a trimis un email șefului său, pe atunci directorul executiv de creație al firmei, Lucas Peon, potrivit The Guardian.

„Am aflat că JWT a avut recent o discuție în care și-a luat angajamentul de a anihila bărbații albi din clasa mijlocie din departamentul său de creație. Mulți oameni sunt îngrijorați aici jos”, a scris Bayfeld, potrivit hotărârii publicate de instanța care a judecat cazul.

Peon a convocat apoi o ședință cu Bayfield și cu un alt angajat alb care s-a plâns de întrunire, Dave Jenner. Cei 3 s-au întâlnit cu Emma Hoyle, directoarea de resurse umane al companiei, pentru a discuta despre îngrijorările lor că ar putea fi concediați.

Ședința nu a decurs bine. Două zile mai târziu atât Bayfield cât și Jenner au fost dați afară.

„Decizia de a-i concedia a fost legată de faptul că sunt bărbați”

Peon a susținut că aceștia au fost concediați din cauza rezultatelor mai slabe la muncă însă judecătorul Mark Emery a respins această afirmație.

„Atât doamna Hoyle cât și domnul Peon erau nervoși de la începutul ședinței și aceasta a continuat în nota respectivă. A fost ridicat tonul și domnii Bayfield și Jenner au fost forțați să își apere poziția”, notează motivarea deciziei judecătorești.

„Am considerat că acest factor, sexul lor, a fost luat în calcul [de companie] când a decis concedierea lor, un factor cu o greutate egală fiind furia față de plângerile lor”, a mai notat judecătorul Emery. Acesta a adăugat că:

„Instanța a conchis că decizia de a-i concedia a fost legată de faptul că reclamanții sunt bărbați, că aceasta a fost motivația conștientă în decizia de a-i concedia, din motive care au inclus și dorința de a îmbunătăți echilibrul de gen în echipa creativă și cifrele de salarizare în funcție de gen care ar fi rezultat din concedierea lor”.

Atât Bayfield cât și Jenner au avut dificultăți în urma concedierii.

Bayfield a declarat pentru London Metro că a avut probleme în a-și găsi un loc de muncă în sector în timp ce Jenner a decis să părăsească de tot domeniul publicitar.

„Am fost îngrijorați de diversitate și reprezentarea femeilor însă am fost îngrijorați și de siguranța locurilor noastre de muncă - cuvântul 'anihilat' este un cuvânt puternic”, a declarat Bayfield după pronunțarea deciziei.

Firma Wunderman Thomson, succesoarea JWT, a anunțat că va ataca decizia în apel și că este „angajată să ofere un mediu de muncă incluziv în care toată lumea este tratată corect”.