Ungaria a vândut Portugaliei 200.000 de doze de vaccin coronavirus AstraZeneca, la preţul de cumpărare - a declarat Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, marţi, la Lisabona, la o conferinţă de presă comună cu omologul său portughez Augusto Santos Silva, potrivit MTI și Rador.

Peter SzijjartoFoto: Profimedia Images

Lotul în valoare de 365.000 euro a ajuns la Lisabona cu un avion cargo al Guvernului ungar. Péter Szijjártó a subliniat: dacă ne-am fi abandonat încrederea în sine şi am fi cedat atacurilor împotriva noastră, alegând în cele din urmă să nu cumpărăm vaccinuri orientale, programul intern de vaccinare nu ar fi într-o situaţie atât de bună şi nu i-am putea ajuta pe alţii.

Ministrul a precizat: Ungaria a desfăşurat unul din programele de vaccinare cele mai reuşite din Europa, deşi a ales o strategie uşor diferită faţă de celelalte state membre ale UE. El a reamintit că Ungaria, de la bun început, a cumpărat şi vaccinuri orientale pe lângă cele occidentale, iar această mişcare a avut două consecinţe importante. Una dintre ele este că Ungaria este astăzi una dintre cele mai sigure ţări din Uniunea Europeană din punct de vedere sanitar, ea aşteaptă bine pregătită varianta Delta a coronavirusului, în timp ce programul de vaccinare continuă – a subliniat ministrul, adăugând: cealaltă consecinţă este că avem suficiente vaccinuri, astfel îi putem ajuta şi pe alţii.

Péter Szijjártó a declarat: Portugalia este a treia ţară din Uniunea Europeană şi a opta ţară din lume care primeşte vaccin din Ungaria. Până acum, am predat acestor opt ţări în total 1.350.000 doze de vaccin, sub formă de împrumut sau ca donaţie – a completat ministrul. El a subliniat că vaccinarea este singura soluţie împotriva pandemiei de coronavirus şi este o întrebare cheie dacă Uniunea Europeană şi partenerii săi sunt pregătiţi pentru al patrulea val.

“Vaccinare, vaccinare, vaccinare” – a spus Péter Szijjártó, potrivit căruia aceasta este sarcina de îndeplinit dacă vrem ca septembrie să fie luna începerii anului şcolar şi nu a izolării.