Ultimul dintre autorii tentative eșuate de lovitură de stat din 1991 din Rusia, cunoscută și ca puciul din august, care a precipitat dizolvarea URSS, a murit miercuri la 89 de ani, a anunțat un înalt responsabil rus, relatează AFP.

Oleg BaklanovFoto: Captura Wikipedia

"Oleg Dmitrievich Baklanov, care a condus industria noastră spațială și Ministerul Ingineriei Mecanice din URSS, este mort astăzi", a declarat pe Twitter directorul agenției spațiale rusești Roscosmos, Dmitry Rogozin.

Puțin cunoscut în străinătate, cu excepția acestui episod, Oleg Baklanov a fost unul dintre cei opt oficiali sovietici din spatele încercării de destituire a liderului de atunci, Mihail Gorbaciov, pe 19 august 1991.

Conduși de șeful KGB și de ministrul apărării, care au văzut puciul ca pe un mijloc suprem de „salvare” a URSS, acești susținători ai liniei „dure” au considerat că Mihail Gorbaciov a mers prea departe în reformele sale.

Această lovitură de stat s-a încheiat cu eșec după trei zile de incertitudine, timp în care tancurile și manifestanții au stat față în față pe străzile Moscovei înainte ca uneltitorii să fie arestați.

URSS va fi fost dizolvată oficial la sfârșitul anului 1991.

Oleg Baklanov, născut în 1932, era vicepreședinte al Consiliului de Apărare al președintelui sovietic în momentul tentativei de lovitură de stat.

Din 1983 până în 1988, a fost ministru al construcțiilor mecanice și, în această calitate, a supravegheat mai multe programe spațiale sovietice, inclusiv proiectul emblematic și costisitor al navetei spațiale rusești „Buran”.

După tentativa de lovitura de stat eșuată, a fost închis până în ianuarie 1993 și apoi a fost amnistiat în 1994.

Una dintre figurile majore ale acestei încercări de lovitură de stat, care era atunci ministrul apărării sovietic, Dmitri Iazov, a murit anul trecut la vârsta de 95 de ani.