Un fost analist al serviciilor de informații din SUA a fost condamnat marți la 45 de luni de închisoare pentru că a transmis presei informații despre un program militar secret de asasinate cu drone sub administrația lui Barack Obama, potrivit AFP.

Dronă americană MQ-9 ReaperFoto: DVIDS

Daniel Everette Hale a fost angajat de agenția de informații militare americane, NSA, în 2011 și 2012 în Afganistan, unde a participat la numeroase lovituri aeriene cu drone, o experiență despre care a spus că l-a afectat emoțional.

După ce a părăsit armata, a lucrat în 2014 la Agenția Națională de Informații Geospațiale (NGA), responsabilă cu colectarea informațiilor geospațiale din imagini prin satelit, ceea ce i-a permis accesul la documente de top secret privind un program de asasinate țintite cu drone în Yemen, Afganistan și Somalia.

Furase documente despre acest program și le dăduse unui reporter de la site-ul de știri online The Intercept care a expus scandalul în 2015 într-o anchetă majoră numită „The Drone Papers”.

Daniel Everette Hale, în vârstă de 34 de ani, a riscat 50 de ani de închisoare.

În timpul unui proces întârziat de restricții din cauza secretului apărării, dar și a pandemiei Covid-19, el a pledat vinovat de „deținerea și transmiterea informațiilor referitoare la apărarea națională”.

Citând probleme de sănătate mintală legate de o copilărie dificilă, el a cerut ca detenția sa să nu depășească 12-18 luni.

Avocații săi au asigurat într-un document prezentat instanței că împărtășind aceste documente, el nu intenționează să facă rău Statelor Unite, ci că este o „crimă de conștiință”.

„A vrut să-și ușureze conștiința și să-și informeze compatrioții în speranța că America își va respecta idealurile”, au pledat ei.

Procuratura a cerut între 9 și 11 ani de închisoare, crezând că s-a alăturat NGA doar pentru a fura și transmite documentele, știind că acest lucru ar afecta grav securitatea națională a Statelor Unite.

Alte cazuri de persoane care au dezvăluit informații pe site-ul Intercept au dat naștere unor proceduri judiciare.

În octombrie 2018, un agent FBI a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru dezvăluirea informațiilor confidențiale despre metodele de recrutare ale poliției federale.

Înaintea lui, un fost subcontractant al NSA a fost condamnat la mai mult de cinci ani de închisoare pentru dezvăluirea unui raport de top secret despre pirateria rusă în timpul alegerilor prezidențiale din 2016.