Preoții polonezi sunt implicați în aproape o treime din actele pedofile enumerate în țară în anii 2017-2020, a declarat marți comisia de stat care a studiat peste 300 de cazuri în această perioadă, potrivit AFP.

Biserica Catolica PoloniaFoto: Dominika Zarzycka/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Comisia de stat pentru pedofilie tratează 100 de cazuri în care un membru al clerului a fost raportat ca autor al agresiunii sexuale asupra unui copil cu vârsta sub 15 ani”, a spus Comisia, în primul său raport privind un total de 345 de cazuri, prezentat presei.

În această categorie, Comisia a depus la parchet 55 de cereri de punere sub acuzare, inclusiv 36 referitoare la neraportarea la autoritățile competente a cazurilor de infracțiuni cu copii.

În 35% din cazuri, autorii sunt membri ai familiei victimelor, a spus comisia.

Creat în 2019, comitetul a prezentat, de asemenea, în raportul său o serie de recomandări legislative menite să accelereze procedurile și să protejeze în continuare victimele infracțiunilor cu copii.

Ea a mai indicat că nu a primit, în ciuda solicitărilor sale, nicio documentație referitoare la cazurile de criminalitate cu copii de la Biserică.

"Până acum, am primit în mai multe rânduri asigurarea voinței de a coopera (din partea Bisericii, nota editorului), suntem foarte mulțumiți, dar nu am văzut încă această asigurare împlinită", a declarat președintele Comisiei, Blazej Kmieciak.

La sfârșitul lunii iunie, Biserica Catolică a dezvăluit, în propriul raport, că din 2018 a primit câteva sute de noi plângeri pentru agresiune sexuală asupra minorilor comise de membri ai clerului.

Cele două rapoarte vin în timp ce Biserica, foarte influentă din punct de vedere politic în Polonia, se confruntă cu o serie de acuzații de înalt nivel de criminalitate asupra copiilor și de mușumalizare a cazurilor, un subiect tabu nu cu mult timp în urmă în această țară, considerată foarte atașat credinței catolice.

Din iulie 2018 până la sfârșitul anului trecut, 368 de cazuri de agresiune sexuală, comise între 1958 și anul trecut, au fost raportate în sânul Bisericii, potrivit raportului său.

Potrivit Bisericii, 39% dintre plângeri s-au dovedit fondate. Investigațiile continuă cu mai puțin de 51% din celelalte cazuri, în timp ce 10% din plângeri au fost respinse, în special din cauza lipsei de credibilitate.

Un raport anterior al Bisericii a găsit aproape 400 de clerici care au agresat sexual copii și minori între 1990 și 2018.