Ministrul șef al statului indian Assam (nord-est) a acuzat luni poliția din statul vecin Mizoram că a ucis șase membri ai forțelor sale de securitate într-o confruntare timpurie a frontierei, potrivit AFP.

Râul Tlawng, MizoramFoto: Wikipedia

Conducătorii statelor Assam și Mizoram, care și-au disputat granițele de zeci de ani, s-au acuzat reciproc că se află în spatele ciocnirilor mortale.

Tensiunile au crescut între cele două state începând cu luna trecută, când oficialii Mizoram au acuzat poliția din Assam că a preluat controlul unui post de frontieră.

Ciocnirile au avut loc luni lângă orașul Vairengte.

Ministrul șef al Assam, Himanta Biswa Sarma, a anunțat pe Twitter că șase ofițeri de poliție „și-au sacrificat viața apărând granițele constituționale ale statului nostru”.

Omologul său Mizoram, Zoramthanga, nu a confirmat decesele, dar a declarat într-o declarație că focurile au fost trase după ce o forță de poliție din Assam, formată din 200 de membri, a „traversat cu forța” un post de pază.

La fel ca și alte câteva state din nord-estul Indiei, Mizoram a făcut parte din Assam, până când în 1972 a fost separat ca teritoriu unional. În 1986 Parlamentul indian a adoptat cel de-al 53-lea amendament la Constituția Indiei, care a permis crearea statului Mizoram pe 20 februarie 1987 ca al 23-lea stat federal al Indiei.

Assam este cunoscut pentru ceiul și mătasea sa. Acest stat este locul unde s-a forat pentru prima dată pentru petrol pe continentul asiatic. Assam adăpostește rinocerul indian cu un singur corn, precum și bivolul sălbatic, porcul pitic, tigrul și diferite specii de păsări asiatice, și asigură unul dintre ultimele habitate în sălbăticie ale elefantului asiatic. O sursă de venit pentru economia asameză este turismul în Parcul Național Kaziranga și Parcul Național Manas, care sunt locuri din Patrimoniul Mondial UNESCO.