Biserica Protestantă Unită din Franța (EPUdF) a sărbătorit binecuvântarea (gest liturgic, dar nu taină/sacrament) primei căsătorii dintre doi pastori femei care sunt lesbiene, autorizată încă de la un sinod din 2015 care a deschis posibilitatea binecuvântării cuplurilor de același sex, potrivit AFP.

Foto:

Este prima uniune a unui cuplu de pastori de același sex, sărbătorită de o biserică protestantă din Franța. În ceea ce privește căsătoria, teologia protestantă nu recunoaște sacramentul (doar botezul și Cina Domnului sunt recunoscute ca atare), dar celebrează o binecuvântare acordată după o ceremonie civilă pentru persoanele heterosexuale sau homosexuale.

"Mergem încetul cu încetul, există o dimensiune simbolică importantă", a declarat pentru AFP pastorul Jean-François Breyne, care a prezidat această primă binecuvântare la templul lui Maguelone din Montpellier (sud).

„Există o realitate (cu privire la căsătoria homosexuală în Biserica Protestantă) care progresează, de fapt, destul de rapid”, continuă Breyne. Emeline Daudé și Agnès Kauffmann, respectiv 31 și 33 de ani, sunt la începutul carierei lor de pastori. „Am sărbătorit-o ca pe o nuntă banală, este un pas făcut pentru Biserică”, mărturisește Agnès la AFP.

„Oamenii LGBT trebuie să vadă alți oameni LGBT implicați, inclusiv în lumea religiilor”, adaugă Emeline. Adoptată în timpul votului delegaților sinodului național în mai 2015, posibilitatea binecuvântării cuplurilor gay sau lesbiene a stârnit opoziție în cadrul EPUdF, unul dintre principalele curente ale protestantismului din Franța.

„Rămâne un subiect sensibil”, confirmă Daniel Cassou, pastor și manager de comunicare pentru EPUdF. "Au fost necesari doi ani de maturizare, dialog, pentru ca un acord să apară pentru această autorizație", continuă el.

Decizia sinodală din 2015 precizează că această binecuvântare nu este „nici un drept și nici o obligație” și că „nu este obligatorie pentru nicio parohie sau pastor”. După Misiunea Evanghelică Populară, EPUdF este a doua Biserică Protestantă din Franța care autorizează acest „gest liturgic”, care nue ste o taină însă.

Potrivit lui Cassou, aproximativ treizeci de biserici protestante din întreaga lume și-au dat autorizația de a binecuvânta cuplurile de același sex.