O amplă operaţiune internaţională de poliţie în mediile de traficanţi de persoane, desfăşurată între 5 şi 9 iulie, a dus la arestarea a 268 de suspecţi şi destructurarea a 22 de grupări infracţionale, a informat luni Interpol, conform AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Operaţiunea Liberterra oferă o imagine pe cinci zile a situaţiei acestui trafic internaţional şi a motivaţiei principale a acestor reţele infracţionale foarte bine organizate: profitul", a menționat într-un comunicat Jürgen Stock, secretarul general al Interpol. Cu 22 de grupări destructurate, operațiunea arată, de asemenea, ce se poate realiza cu ajutorul unei acţiuni globale, coordonate, a forţelor de ordine, a adăugat el.

Operaţiunea Liberterra, coordonată de Interpol, a mobilizat forţe de ordine din 47 de ţări, care au făcut în jur de 500.000 de controale la puncte de control, în aeroporturi sau în zone prioritare identificate de serviciile de informaţii. Aceasta a permis salvarea a 430 de victime ale traficului de fiinţe umane şi identificarea a 4.000 de migranţi clandestini originari din 74 de ţări diferite. Mulţi dintre aceştia au avut nevoie de asistenţă medicală, psihologică şi de cazare, fiind preluaţi de serviciile de profil.

În cadrul operaţiunii, autorităţile sudaneze au salvat 253 de persoane şi au arestat 32 de suspecţi, iar paza de coastă tunisiană a acordat asistenţă unui număr de 69 de migranţi africani după ce a primit un apel de ajutor.

În urma operaţiunii, susţinută de Europol, Organizaţia Internaţională pentru Migraţii şi Biroul Naţiunilor Unite contra drogurilor, au fost deschise 60 de noi anchete transfrontaliere, mai precizează organizaţia de poliţie cu sediul la Lyon. (Sursa: Agerpres)