Străzile capitalei Ungariei au fost ocupate sâmbătă de câteva mii de militanți LGBT cu ocazia paradei Pride Budapest, care are loc în fiecare an, relatează Euronews și BBC.

Budapest Pride (Sursa foto: twitter)Foto: Hotnews

Reprezentanții comunității LGBT și suporterii lor au mărșăluit pe străzile orașului pentru a cere guvernului respectarea drepturilor omului, după ce guvernul Orban a emis controversata lege care interzice promovarea ”propagandei LGBT” în rândul minorilor, lege care a determinat Comisia Europeană să demareze procedura de infringement împotriva Ungariei.

Legea interzice discutarea în școli a subiectelor care țin de persoanele gay sau transgender, pe motiv că informarea elevilor cu privire la aceste subiecte ar fi echivalentă cu ”propaganda pro-LGBT”.

Legea a intrat în vigoare luna trecută, însă, în urma tensiunilor de la ultimul Consiliu European și a procedurii de infringement, premierul Viktor Orban a anunțat că dorește organizarea unui referendum care să valideze actul normativ.

Unele state UE au reacționat față de legea controversata, iar procedura de infringement ar putea afecta accesul Ungariei la fonduri europene.

Militanții LGBT au demonstrat împotriva lui Viktor Orban pe care îl acuză de discriminare și stigmatizarea minorităților sexuale.