Mii de italieni au manifestat sâmbătă în întreaga ţară împotriva introducerii de noi măsuri care afectează persoanele nevaccinate cu scopul de a încetini creşterea numărului de contaminări. Și francezii au ieșit cu miile în stradă pentru a demonstra împotriva introducerii pașaportului pentru accesul în anumite locații, dar și împotriva vaccinării obligatorii a anumitor categorii profesionale.

Proteste la Paris -captura de ecranFoto: Hotnews

De altfel, este al doilea weekend consecutiv în care mii de francezi demonstrează împotriva noilor decizii ale guvernului de a obliga personalul medical să se vaccineze împotriva Covid-19 și de a condiționa accesul în restaurante, baruri sau săli de cinema de prezentarea pașaportului Covid.

Pașaportul trebuie să probeze că persoana respectivă este vaccinată, a trecut prin boală în ultimele șase luni sau a fost testată negativ în ultimele 24 de ore. Noile măsuri au fost anunțate săptămâna trecută de președintele Emmanuel Macron.

Protestatarii s-au ciocnit sâmbătă cu poliția în centrul Parisului, motiv pentru care forțele de ordine au ales să folosească gaze lacrimogene, relatează televiziunea BFM.

Și Italia a fost marcată sâmbătă după-amiază de proteste în marile orașe. "Libertate!" şi "Nu dictaturii", au scandat manifestanţii de la Napoli, în sud, până la Torino, în nord, în timp ce la Milano, s-a strigat, în ploaia torenţială, "Nu paşaportului sanitar!".

Majoritatea protestatarilor nu au purtat mască.

Italia va introduce la 6 august un paşaport sanitar obligatoriu pentru a avea acces în locuri închise ca baruri şi restaurante, dar şi piscine, săli de sport, muzee, cinematografe şi teatre, precum şi săli de jocuri.

Paşaportul sanitar, numit "green pass" în peninsulă, va putea fi eliberat chiar de la prima doză de vaccin, dar şi persoanelor vindecate de COVID-19 şi celor care au obţinut un test negativ în ultimele 48 de ore.

"Mai bine să mori liber decât să trăieşti ca sclav", se putea citi pe o pancartă în faţa Domului din Milano, în timp ce în centrul istoric al Romei alta prezenta o fotografie a porţii lagărului de exterminare de la Auschwitz (unde figurează inscripţia "Arbeit macht frei", "Munca te face liber"), cu sloganul "Vaccinurile te fac liber".

La Genova, manifestanţii au purtat stele galbene pe care scria "nevaccinat".

Manifestaţii erau anunţate pe reţelele sociale în cel puţin 80 de oraşe, în această sâmbătă.

Decizia guvernului, anunţată joi, de a introduce paşaportul sanitar obligatoriu, a condus la un asalt asupra programărilor la vaccinare, de până la peste 200% în unele regiuni, potrivit generalului Francesco Figliuolo, comisar extraordinar responsabil de campania de vaccinare.

Italia înregistrează în prezent câteva mii de noi cazuri noi în fiecare zi, dar puţine decese, respectiv 5.000 şi cinci sâmbăta aceasta, dar tendinţa de bază este ascendentă.

La Londra, sute de persoane au demonstrat împotriva unor intenții similare ale autorităților britanice. (Surse: Euronews, Afp, Dpa, Agerpres)