O infecție fungică mortală, greu de tratat, care s-a răspândit prin aziluri și spitale în SUA devine și mai periculoasă, potrivit cercetătorilor care au identificat pentru prima dată mai multe cazuri de Candida auris complet rezistentă la medicamentele existente, relatează New York Times.

Analize laboratorFoto: Planetpix / Alamy / Profimedia Images

CDC a identificat mai multe cazuri de Candida Auris, în două spitale din Texas și într-un centru de îngrijire din Washington, DC.

Constatarea, publicată joi de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, este o evoluție alarmantă în evoluția Candida auris, o infecție tenace descoperită în Japonia în 2009, care s-a răspândit de atunci în întreaga lume.

Odată ce a intrat într-o instituție, ciuperca este dificil de eliminat, pentru că se ”agață” de gălețile cu apă pentru curățenie, stativii pentru perfuzie și alte echipamente medicale.

Deși este relativ inofensivă pentru cei cu o stare bună de sănătate, infecția poate fi mortală pentru pacienții grav bolnavi, pentru rezidenții centrelor de îngrijire pe termen lung și pentru alții cu sisteme imunitare slăbite.

"Dacă ați dori să evocați un scenariu de coșmar pentru un agent patogen rezistent la medicamente, acesta ar fi acesta", a spus dr. Cornelius J. Clancy, doctor în boli infecțioase la VA Pittsburgh Health Care System.

”O infecție fungică netratabilă ar reprezenta o amenințare gravă pentru pacienții cu imunitate scăzută, beneficiarii care așteaptă sau fac transplant și pacienții cu boli critice de la Terapie Intensivă”.

În timp ce Candida auris a fost mult timp greu de tratat, cercetătorii au identificat pentru prima dată cinci pacienți din Texas și Washington, D.C., ale căror infecții nu au răspuns la niciuna dintre cele trei clase majore de medicamente antifungice.

Rezistența a fost raportată anterior la trei pacienți din New York care erau tratați pentru C. auris, dar oficialii din domeniul sănătății au declarat că infecțiile recent raportate au apărut la pacienții care nu primiseră niciodată medicamente antifungice, a spus dr. Meghan Lyman, de la CDC.