Beijingul a anunţat vineri sancţiuni împotriva a şapte entităţi şi cetăţeni americani în răspuns la un avertisment american cu privire la deteriorarea libertăţilor în Hong Kong, măsură anunţată cu câteva zile înainte de vizita unui înalt oficial al administraţiei Biden, relatează AFP și Agerpres. Acest anunţ ''nu ne schimbă poziţia şi rămânem hotărâţi să punem în aplicare pe deplin toate sancţiunile americane pertinente'', a reacţionat vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Casa AlbaFoto: Wikimedia Commons

Relaţiile dintre Beijing şi Washington s-au deteriorat semnificativ, pe fondul tensiunilor legate de problema drepturilor omului, comerţ, securitate cibernetică sau originea pandemiei de COVID -19.

Săptămâna trecută, Statele Unite au avertizat în special companiile americane cu privire la ''riscurile în creştere'' asociate cu desfăşurarea activităţilor în Hong Kong, în urma unor măsuri luate de China în acest mare centru financiar.

Printre cetăţenii americani vizaţi de sancţiuni se află fostul secretar american al Comerţului Wilbur Ross. În timpul mandatului în administraţia Trump, Ross a extins lista companiilor care nu pot tranzacţiona cu companii americane fără o licenţă prealabilă, între care giganţii chinezi de telecomunicaţii Huawei şi ZTE.

De asemenea, sunt vizaţi Carolyn Bartholomew, preşedinta Comisiei de monitorizare economică şi a securităţii SUA-China, Adam King de la Institutul Republican Internaţional, Sophie Richardson, directoare pentru China a ONG-ului Human Rights Watch sau Consiliului democratic din Hong Kong, cu sediul la Washington.

Măsura anunţată de Beijing survine înainte de vizita în acest weekend în China a secretarului de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, vizită ce are ca obiectiv remedierea relaţiilor dintre cele două ţări. Wendy Sherman, numărul doi în Departamentul de Stat, va fi diplomatul de rangul cel mai înalt din administraţia Biden care va întreprinde o vizită în China.

Administraţia Biden afirmă că vrea să continue să coopereze cu Beijingul în privinţa marilor provocări globale precum lupta contra schimbărilor climatice, gestionarea crizei sanitare sau teme legate de dezarmare.