Site-ul rus de știri The Insider, care colaborează în special cu grupul de anchetă Bellingcat aflat la originea mai multor dezvăluiri asupra serviciilor secrete rusești, a fost declarat vineri „agent străin”, statut care i-ar putea împiedica foarte mult funcționarea, potrivit AFP.

InsiderFoto: Captura

Potrivit Ministerului Justiției, The Insider a fost adăugat pe lista „agenților străini”, deoarece organizația este înregistrată în Letonia.

În aprilie și mai, două ziare ruse de renume - Meduza și Vtimes - au fost deja declarate agenți străini, cântărindu-și veniturile din publicitate, ceea ce a determinat închiderea Vtimes după câteva săptămâni.

Mai mulți jurnaliști din Proekt, declarați săptămâna trecută „nedoriți” și interziși de facto de către autorități, au fost adăugați vineri și pe lista agenților străini publicată pe site-ul Ministerului Justiției.

Insiderul a fost fondat în 2013 de Roman Dobrokhotov, un activist politic în vârstă de 37 de ani, care a condus în special mișcarea de opoziție „Noi” în tinerețe.

Site-ul a publicat mai multe investigații efectuate în colaborare cu site-ul de investigații Bellingcat, despre otrăvirea fostului agent dublu Sergei Skripal în 2018, asasinarea la Berlin a unui georgian de origine cecenă în 2019 sau otrăvirea lui Alexey Navalny în august 2020, acuzând de fiecare dată autoritățile ruse.

"Redacția va continua să lucreze cu componența actuală și să mențină politica editorială", a spus The Insider într-un comunicat.