România este gata să sprijine amplu agenda ambițioasă de reforme a președintelui Rep. Moldova Maia Sandu și a noului guvern și să accelereze proiectele bilaterale, printr-un nou acord, a declarat vineri ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează la Chișinău chiar în ziua în care Curtea Constituțională a validat rezultatelealegerilor parlamentare anicipate din 11 iulie. România e decisă să susțină în continuare parcursul european în beneficiul direct al cetățenilor Rep. Moldova, a mai spus oficialul.

Bogdan Aurescu si Maia Sandu (sursa: twitter)Foto: Hotnews

”Şeful diplomaţiei române a reiterat Preşedintelui Republicii Moldova, în cadrul discuţiilor, felicitările Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, şi ale Prim-ministrului României, domnul Florin Cîţu, pentru rezultatele remarcabile obţinute de forţele politice pro-reformă în alegerile parlamentare anticipate, precum şi disponibilitatea şi deschiderea depline ale României de a continua cooperarea şi coordonarea intense din ultimii ani şi de a sprijini ferm şi substanţial eforturile viitorului executiv şi ale noii majorităţi parlamentare de implementare a reformelor necesare pentru a răspunde aşteptărilor legitime ale cetăţenilor Republicii Moldova, manifestate cu claritate prin votul din 11 iulie”, potrivit MAE.

De asemenea, a exprimat încrederea părţii române că la Chişinău va fi învestit rapid un Guvern care să gestioneze cu responsabilitate situaţia din Republica Moldova, să asigure stabilitatea politică, o guvernare eficientă şi să dea un nou impuls procesului de reformă democratică profundă, în vederea consolidării statului de drept, a accelerării şi eficientizării luptei anticorupţie şi construirii unor instituţii democratice solide, pentru asigurarea prosperităţii societăţii în întregul său.

Totodată, şeful diplomaţiei române a reiterat, cu acest prilej, faptul că cetăţenii Republicii Moldova au arătat, prin votul lor, la fel ca în cazul alegerilor prezidenţiale, maturitate democratică şi faptul că doresc un stat cu instituţii puternice care să lucreze în beneficiul lor.

Bogdan Aurescu a subliniat că, astfel, există şansa ca punerea în aplicare a programului ambiţios şi cuprinzător de reforme democratice promovat de Preşedintele Maia Sandu şi susţinut prin vot de cetăţeni să poată transforma Republica Moldova într-o democraţie pe model european, în care sunt pe deplin respectate principiile statului de drept.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat că România a sprijinit şi va continua să sprijine şi mai intens aceste eforturi, pe toate palierele, şi a anunţat că cele două părţi au agreat crearea unui grup informal bilateral de lucru pentru identificarea priorităţilor de cooperare în perioada următoare.

Astfel se va urmări sprijinirea punerii în aplicare a reformelor de către noul executiv, implementarea accelerată a proiectelor bilaterale prioritare în curs şi identificarea de noi proiecte şi programe, inclusiv pe baza priorităţilor de guvernare şi a necesităţilor concrete pe termen scurt şi mediu.

În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit susţinerea fermă şi constantă a României, a Preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului de la Bucureşti pentru programul de reforme promovat de preşedintele Republicii Moldova şi de forţele politice pro-democratice şi pro-europene.

În context, a arătat că rezultatele înregistrate la scrutin au creat premisele pentru relansarea şi aprofundarea cooperării bilaterale în toate domeniile de interes, pornind de la fundamentul solid conferit de comunitatea de limbă, istorie şi cultură şi în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Cu ocazia vizitei sale, România a donat încă 100.620 de doze de vaccin antiCovid.

La rândul ei, preşedintele Maia Sandu a accentuat colaborarea foarte bună dintre România şi R. Moldova şi a arătat că apreciază deschiderea autorităţilor de la Bucureşti de a consolida şi aprofunda parteneriatul bilateral, care să devină şi mai puternic, oferind soluţii pentru cetăţeni.