Statul american Mississippi a cerut Curții Supreme să anuleze Roe v. Wade, decizia de reper privind accesul la avort în Statele Unite, relatează Business Insider.

Curtea Suprema a SUAFoto: Wikimedia

Într-o cerere depusă joi, reprezentanții statului din sudul conservator al SUA au solicitat răsturnarea deciziei pentru ca acesta să își poată menține restricțiile recent introduse privind avortul.

Documentul legal înaintat joi cere explicit anularea deciziei din 1973, avocații statului argumentând că aceasta a reprezentat o „greșeală flagrantă” și că este depășită de vremuri.

„În prezent adopția este accesibilă la scară largă, femeile pot obține atât succesul profesional cât și o viață de familie bogată, contraceptivele sunt mai eficace și disponibile și progresele științifice arată că un copil nenăscut ia formă și trăsături umane cu luni înainte de viabilitate [în afara uterului]”, notează documentul.

„Concluzia”, continuă acesta, „este că avortul este un drept constituțional care nu are nicio bază în textul, structura, istoria sau tradiția [Constituției]”.

Instanțe inferioare au blocat legea adoptată de legislativul din Mississippi, aceasta interzicând majoritatea avorturilor după 15 săptămâni de sarcină. Mississippi are în prezent o singură unitate medicală ce efectuează procedura, Organizația pentru Sănătatea Femeilor din Jackson, capitala statului.

Noua cerere formulată de reprezentanții statului Mississippi pune noi presiuni asupra Curții Supreme, care deja acceptase să revizuiască decizia Roe v. Wade, tot în urma unei plângeri înaintate de statul conservator.

Ce prevede decizia Roe v. Wade

În decizia Decizia Roe v. Wade, judecătorii constituționali americani au afirmat că statele nu pot interzice avortul înainte ca fetusul să fie viabil în afara uterului, lucru considerat de medici ca având loc în general între 24 și 28 de săptămâni.

Decizia Roe v. Wade a recunoscut că abilitatea unei femei de a obține un avort reprezintă un drept constituțional garantat de dreptul la viața privată. O hotărâre din 1992 a Curții într-un alt caz a reafirmat decizia, interzicând legile care plasează „o povară nejustificată” asupra posibilității unei femei de a obține un avort.

Activiștii anti-avort speră ca instanța supremă a SUA să răstoarne decizia Roe v. Wade sau să limiteze sfera de aplicare a acesteia după ce conservatorii au obținut o majoritate de 6-3 la Curtea Constituțională ca urmare a confirmării de către Senat a judecătoarei Amy Coney Barrett, a treia nominalizare a fostului președinte republican Donald Trump.

Decizia Curții, care va fi pronunțată cel mai probabil anul viitor, ar putea permite statelor americane să interzică avortul înainte ca fetusul să fie viabil în afara uterului, în contradicție cu decenii de jurisprudență.

Citește și: