Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, singura organizatie occidentala care a monitorizat alegerile prezidentiale din Rusia, a declarat ca scrutinul a avut "deficiente", informeaza BBC.

Observatorii APCE au afirmat ca "potentialul democratic" al Rusiei "nu a fost implinit".

Dmitri Medvedev, ales de Vladimir Putin pentru a-i succede la Kremlin, a castigat scrutinul de duminica cu peste 70% din optiunile alegatorilor.

Partidele de opozitie au afirmat ca alegerile au fost marcate de nereguli, mentionand printre altele obligatia de a vota. Observatorii au citat functionari din sectorul de stat care au declarat ca sefii lor le-au cerut sa voteze. In plus, alegatorii au fost stimulati in diferite situatii sa voteze prin oferirea de alimente la un pret scazut, bilete de cinema gratuite sau jucarii.

Candidatul de pe locul doi, liderul comunist Ghennadi Ziuganov, a anuntat ca va cere ajutorul justitiei din cauza "fraudelor la alegeri".

Pe de alta parte, misiunea de observatori ai Comunitatii Statelor Independente (CSI) sustine ca alegerile prezidentiale din 2 martie din Rusia au fost libere si democrate.

Dupa cum a mentionat seful misiunii de observatori ai CSI, "alegerile prezidentiale din Federatia Rusa s-au desfasurat conform legislatiei electorale in vigoare din statul rus si in conformitate cu normele democratice electorale, remarcandu-se o serie de masuri de amploare, care au demonstrat transparenta procesului electoral".

110 observatori internationali din partea CSI au desfasurat activitati de monitorizare a alegerilor prezidentiale din Federatia Rusa. Ei au urmarit pregatirea scrutinului electoral din Moscova, Sankt Petersburg, Republica Baskiria, precum si din alte regiuni si tinuturi ale Rusiei.

In acelasi timp, alegerea lui Medvedev a fost salutata luni dimineata de diferite state, printre care Franta, Italia si Marea Britanie. Juan Manuel Barroso l-a felicitat si el pe Medvedev pentru succesul in alegeri, exprimandu-si convingerea ca "UE si Rusia isi vor consolida si dezvolta parteneriatul strategic".