Premierul israelian Naftali Bennett a avertizat producătorul american de înghețată Ben & Jerry's cu privire la „consecințe severe” după ce compania a anunțat că își va sista vânzările în teritoriile palestiniene ocupate de Israel, relatează Forbes.

Premierul israelian Naftali BennettFoto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

Guvernul israelian a anunțat că Bennet i-a transmis în cadrul unui apel telefonic avut cu reprezentanții Unilever, compania-mamă a Ben & Jerry's, că decizia este „de o gravitate extremă”.

Bennett „a subliniat că din punctul de vedere al statului Israel aceasta este o acțiune care are consecințe severe, inclusiv legale, și că va lua măsuri ferme împotriva boicotului îndreptat împotriva cetățenilor săi”, a mai anunțat executivul israelian.

Discuția dintre Bennett și cei de la Unilever a avut loc după ce Ben & Jerry's, care în ultimii ani a adoptat mai multe cauze considerate de stânga în Statele Unite, și-a anunțat luni decizia.

„Credem că este incompatibil cu valorile noastre ca înghețata Ben & Jerry’s să fie vândută în Teritoriile Palestiniene Ocupate. Auzim de asemenea și recunoaștem îngrijorările împărtășite cu noi de către fanii noștri și partenerii noștri de încredere”, a anunțat producătorul de înghețată într-un comunicat, notând însă că vânzările în OPT vor continua până la expirarea licenței de distribuție la sfârșitul acestui an.

Într-un comunicat separat remis luni, Unilever a afirmat că „am recunoscut întotdeauna dreptul brandului și a consiliului său de administrație independent de a lua decizii cu privire la misiunea sa socială” ca parte a acordului de achiziție a companiei încheiat în 2000.

„Decizia Ben & Jerry’s reprezintă o capitulare rușinoasă în fața antisemitismului, mișcării de boicotare a Israelului și a tuturor lucrurilor greșite din discursul împotriva Israelului și evreilor”, a acuzat la rândul său ministrul de externe israelian, Yair Lapid, într-o postare pe Twitter făcută la puțin timp după anunțul companiei.

„Nu vor trata Statul Israel în acest fel fără un răspuns”, a adăugat acesta.

Oficialii israelieni au acuzat de asemenea Ben & Jerry's și Unilever că decizia anunțată de producătorul de înghețată se încadrează în cadrul mișcării mai ample BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) care urmărește boicotarea Israelului și a produselor israeliene.

Citește și: