​Sute de persoane au protestat miercuri la Paris față de introducerea unui „permis sanitar” pentru unele activități și față de vaccinarea obligatorie anti-Covid a angajaților din sănătate, măsuri prin care guvernul francez încearcă stăvilirea celui de-al patrulea val de infecții cu coronavirus în Franța, relatează Reuters.

Protest anti-restrictii sanitare in FrantaFoto: Xose Bouzas / AFP / Profimedia

De miercuri, în Franţa au intrat în vigoare reguli mai stricte vizând evenimentele şi spaţiile unde se reunesc peste 50 de persoane. Astfel, cei care vor să meargă la cinema, teatre, muzee sau piscină vor trebui să prezinte un permis care să ateste fie un rezultat negativ al unui test recent la Covid-19, fie dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.

Unii protestatari au afişat bannere cu mesaje precum „Libertatea de a alege” sau „Jos mâinile de pe imunitatea mea naturală!”.

„Vor să ne forţeze să ne vaccinăm cu orice preţ. Nu, nu, nu”, a afirmat o participantă la protest, Nathalie Lebede, îngrijitoare la domiciliu.

Permisul sanitar, care anterior era cerut doar la festivalurile mari sau în cluburi, va fi solicitat de la începutul lunii august și pentru accesul în restaurante și baruri, pentru călătoriile lungi cu trenul și pentru cele cu avionul.

(Sursa foto: Xose Bouzas / AFP / Profimedia)

Franţa se confruntă cu un al patrulea val al pandemiei care ar putea fi „foarte sever”, a avertizat purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, la începutul săptămânii. Mai bine de jumătate din populaţia de 67 de milioane de locuitori a primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-Covid-19.

În weekend, peste 100.000 de persoane au demonstrat în Franţa împotriva măsurilor mai stricte împotriva coronavirusului, iar centre de vaccinare din zone izolate au fost vandalizate şi incendiate.