Statele Unite au anunțat miercuri un acord cu guvernul german pentru a pune capăt disputelor sale asupra controversatului gazoduct Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania, dar adversarii lui Joe Biden denunță un „cadou” făcut președintelui rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

Ruta Nord Stream 2Foto: Gazprom

Acest acord, așteptat, trebuie prezentat în detaliu mai târziu astăzi, a confirmat numărul trei al diplomației americane Victoria Nuland, care a dezvăluit totuși principalele dispoziții: posibile sancțiuni împotriva Moscovei în caz de alunecare și angajamentul Washingtonului și Berlinului de a pleda împreună pentru prelungirea cu zece ani a măsurilor care garantează tranzitul prin Ucraina a gazului rusesc.

„Dacă Rusia ar încerca să folosească energia ca armă sau să comită alte acte agresive împotriva Ucrainei, Germania se angajează, în acest acord cu noi, să ia măsuri la nivel național și să promoveze măsuri eficiente la nivel european, inclusiv sancțiuni pentru a limita capacitățile de export rusești către Europa în sectorul energetic ”, a spus ea.

„Celălalt aspect al acestui acord este sprijinul pentru extinderea acordului de tranzit dintre Rusia și Ucraina, care se încheie în 2024. Vom pleda și vom presa (...) încă zece ani”, a adăugat ea.

Zelenski invitat la sfârșitul lunii august

Statele Unite se opun cu tărie și, de ani de zile, acestei conducte de gaz, aproape finalizată. Ei deplâng faptul că trece pe lângă Marea Baltică, dar nu și prin Ucraina, amenințând că va priva această țară de o parte din veniturile colectate din tranzit, dar și de un mijloc de presiune asupra Moscovei.

Joe Biden, însă, a ajuns să renunțe la impunerea de sancțiuni pentru blocarea proiectului, crezând că este prea târziu și că este mai bine să pariezi pe cooperarea cu Germania - favorabilă Nord Stream 2.

Această inversare de situație a atras critici lui Biden din partea republicanilor, dar și a multor lideri democrați.