Guvernul Angelei Merkel va debloca miercuri un prim ajutor de urgenţă de mai multe sute de milioane de euro pentru a-i sprijini pe sinistraţii inundaţiilor grave din vestul Germaniei, unde reconstrucţia se anunţă lungă şi costisitoare, informează Deutsche Welle și News.ro.

Angela Merkel, in zonele afectate de inundatiiFoto: Christof STACHE / AFP / Profimedia

Aceste inundaţii, cea mai mare catastrofă naturală din ultimele decenii în Germania, au cauzat moartea a 170 de persoane în ţară, potrivit ultimului bilanţ de miercuri.

În Belgia, 31 de persoane au murit, bilanţul provizoriu al intemperiilor în Europa ajungând la 201 de victime.

Cu toate acestea, numărul victimelor se aşteaptă să crească, a estimat Sabine Lackmer, vice-preşedinta Agenţiei Federale Germane de Ajutor Tehnic (THW), puţin încrezătoare să mai găsească supravieţuitori la aproape o săptămână de la inundaţii.

„În prezent, încă mai căutăm persoane dispărute, curăţăm drumurile sau pompăm apa din beciuri”, a declarat ea pentru Redaktions Netzwerk Deutschland.

„Cu toate acestea, din păcate, este foarte probabil să nu mai putem salva” supravieţuitori, a adăugat ea.

Într-un proiect care urmează să fie adoptat de Consiliul de miniştri, Berlinul şi regiunile, autorităţile competente în materie de protecţie civilă, se angajează să ofere în mod egal o sumă de 400 de milioane ajutor imediat, potrivit unui document care a ajuns în mai multe mass-media germane.

Anul 2021 riscă să devină cel mai costisitor pentru companiile din sector din 2013, când pagubele au atins 9,3 miliarde de euro, a estimat Jorg Asmussen, lider al federaţiei din branşă.

Citește și: