Statele Unite au declarat marți că se apropie de un acord cu guvernul german pentru „a împiedica Rusia să folosească energia ca pe o armă” și, astfel, să încerce să dea pagina în legătură cu controversatul gazoduct Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania, relatează AFP.

Nord Stream 2Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Washington se opune cu tărie acestui gazoduct, care este aproape finalizat, care trece prin Marea Baltică, dar nu și prin Ucraina. Joe Biden, însă, a ajuns să renunțe la impunerea de sancțiuni pentru blocarea proiectului, crezând că este prea târziu și că este mai bine să pariezi pe cooperarea cu Germania - favorabilă Nord Stream 2.

Această răsturnare de situație a adus președintelui american critici din partea republicanilor, dar și din partea unor oameni din propria tabără.

În timpul vizitei sale la Washington săptămâna trecută, Angela Merkel a reafirmat că Ucraina ar trebui să rămână „o țară de tranzit” pentru gazul rusesc, în timp ce Joe Biden a spus că a împărtășit cancelarului german „convingerea că nu ar trebui să lase Rusia să folosească energia ca armă pentru a constrânge sau a-și amenința vecinii".

Întrebați marți despre un acord iminent asupra acestei probleme între cele două țări aliate, Casa Albă și Departamentul de Stat al SUA au spus că un anunț va veni „în curând”.

"Germanii au făcut propuneri utile și am reușit să facem progrese în ceea ce privește măsurile de realizare a acestui obiectiv comun" menit "să împiedice Rusia să utilizeze energia ca armă", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane Ned Price.

"Ne-am consultat îndeaproape cu Ucraina și Polonia (...), am discutat cu alte țări care ar putea fi afectate de Nord Stream (...) și le-am luat în considerare ideile în dialogul nostru cu Germania", a adăugat el.

"Nu pot anunța încă nimic definitiv, dar cred că pot spune mai multe în curând", a explicat el.